Nieuws Energie

Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’

Bakkerijen, slagers, cafetaria’s en andere energie-intensieve mkb-bedrijven kunnen gewoon failliet gaan. Dat advies geven topambtenaren van het ministerie van Financiën aan minister Sigrid Kaag. Volgens het ministerie hebben faillissementen van dit type bedrijven geen 'maatschappelijk ontwrichtende werking'.

Van onze redactie 23 september 2022

Laatste update: 25 september 2022 11:55

Sigrid kaag

Sigrid Kaag, minister van Financiën na afloop van de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto: ANP.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

'U kunt aangeven dat er geen economische redenen zijn om het mkb te steunen'

Ambtelijk advies ministerie van Financiën aan minister Kaag

Lees ook: Energietarief van 80.000 euro per maand: ‘Er gaan flinke klappen vallen in de horeca’

Omvallende bakkers en cafetaria's die er de brui aan geven door een torenhoge energierekening zijn bepaald geen uitzondering meer. Des te opvallend is het advies van het ministerie van Financiën over deze energie-intensieve mkb-bedrijven.

In de beslisnota over het invoeren van een prijsplafond van eerder deze maand, gericht aan minister Kaag, staat het volgende: "U kunt aangeven dat er geen economische redenen zijn om het mkb te steunen. Het energie-intensieve mkb heeft de mogelijkheid om haar prijzen te verhogen, omdat ze in mindere mate onderhevig zijn aan internationale concurrentie en omdat het koopkrachtpakket de vraag van consumenten zal verhogen."

'Faillissementen hebben geen maatschappelijk ontwrichtende werking'

Bovendien staat in de beslisnota dat faillissementen van energie-intensieve mkb'ers "geen maatschappelijk ontwrichtende werking hebben. Faillissementen zijn onderdeel van een gezonde marktdynamiek. Een gezonde marktdynamiek vermindert arbeidsmarktkrapte en jaagt verduurzaming en innovatie aan."

Lees ook: Na Prinsjesdag vreest ook Bakkerij Kaspers voor haar bestaan

Of de soep zo heet gegeten wordt is nog de vraag. Tijdens de Algemene Beschouwingen pleitten de VVD, maar ook JA21, BBB, SGP en PvdA in de Tweede Kamer wél voor steun aan bedrijven met een hoge energiestress. Of die steun er komt en hoe die eruit komt te zien, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat er wordt gedacht over een vergoeding van 30 procent van de stijging in energiekosten, met een plafond van 50 duizend euro.

Ook zou het ministerie inzetten op een uitzonderingsregeling voor energie-intensieve mkb's zoals bakkers en sauna's. Bij elkaar zou de steun bijna 2 miljard kosten. Maar duidelijkheid is er dus nog niet.

Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws