Nieuws Energie
Jetten: Energiesteun voor ondernemers uit overwinsten energiebedrijven
Het kabinet komt per 1 december met een heffing voor energieproducenten die extra winst maken als gevolg van de torenhoge energieprijzen. Die extra heffing moet 1,8 miljard opleveren. Dat melden minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst). De opbrengst draagt bij aan het betaalbaarder maken van de energierekening voor consumenten en bedrijven. De zogeheten ‘inframarginale heffing’, geldt voor zeven maanden.

Minister Rob Jetten. Foto: ANP
,,Met de Europese lidstaten is deze heffing bedacht om de verlaging van de energierekeningen gedeeltelijk te kunnen financieren”, stelt Energieminister Jetten. ,,Door de snelle totstandkoming en de datum dat de heffing van kracht wordt, moet er heel veel geregeld worden in korte tijd. Daarom kies ik ervoor met terugwerkende kracht de heffing in te zetten.”
De heffing geldt voor producenten met een productievermogen vanaf 1 MW. Dit komt overeen met ongeveer 3.000 zonnepanelen of 1 grote windmolen. Naar verwachting vallen daar zo’n 1.500 productie-installaties onder.
Jetten: presentatie prijsplafond volgende week, 1 januari lukt
Donderdag werd ook bekend dat Jetten eind volgende week het prijsplafond voor stroom en gas verwacht te presenteren en zeker weet dat deze, zoals beloofd, op 1 januari in zal gaan. Alle energiebedrijven werken volgens de bewindsman mee en het is daarom volgens hem niet nodig - zoals enkele Kamerleden hebben gevraagd - na te denken over sancties als zij dat niet zouden doen.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de ministeries van Economische Zaken en Financiën hebben volgens de minister sinds het debat vorige week bijna dag en nacht doorgewerkt om het prijsplafond op tijd af te krijgen. De minister stuurt de regeling naar verwachting eind volgende week naar de Tweede Kamer, die hier dan voor de kerst een oordeel over kan vellen.
Prijsplafond voor consumenten en kleine ondernemers
Vanaf 1 januari gaat een maximale prijs gelden voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2900 kilowattuur stroom die wordt gebruikt. Een kuub gas kost dan maximaal 1,45 euro en een kilowattuur elektriciteit 40 cent. Wie per jaar niet meer verbruikt dan dat plafond, is dan maximaal zo'n 241 euro per maand kwijt. Het prijsplafond gaat heel 2023 gelden. Wie meer verbruikt dan het ingestelde plafond, betaalt het hogere markttarief. Kleinere kantoren en zzp'ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling.
Lees ook: Per 1 april 2023: kabinet wil helft stijging energiekosten mkb vergoeden