Nieuws Energie

Pieter Omtzigt twittert: 'Prijsplafond energie? Tweede Kamer heeft niets ontvangen'

'We hebben geen wetsvoorstel, geen beleidsbrief, geen begrotingsvoorstel voor een prijsplafond ontvangen. Dat betekent dat wij niet weten voor wie het geldt (stadsverwarming, vakantiehuisjes, gasloze woningen..), wanneer het ingaat, wat het kost. Dat maakt het debat heel moeilijk: waarop moet je reageren?', twittert Pieter Omtzigt. En: hij doet een oproep.

Van onze redactie 22 september 2022

Laatste update: 22 september 2022 11:31

Pieter omtzigt tweede kamer

Pieter Omtzigt. Foto: ANP.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

Het kabinet wil vanaf 1 november een korting op de energierekening invoeren, kwam eerder deze week via de media naar buiten. De daadwerkelijke maatregel gaat officieel pas per 1 januari in, maar het kabinet zegt met energiebedrijven te hebben afgesproken dat zij de termijnbedragen per 1 november al verlagen. Het kabinet denkt aan een prijsplafond van 1,50 euro per kuub gas, en 70 cent per kilowattuur (KWh) elektriciteit. Energie-Nederland zegt blij te zijn met het compensatiepakket. Over het aanbieden van vaste contracten volgend jaar zijn nog geen afspraken gemaakt.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt tempert mogelijk enthousiasme. Hij weet van niets, zijn collega-politici ook niet. De Algemene Beschouwingen zijn in volle gang, maar 'we hebben geen wetsvoorstel, geen beleidsbrief, geen begrotingsvoorstel voor een prijsplafond ontvangen. Dat betekent dat wij niet weten voor wie het geldt (stadsverwarming, vakantiehuisjes, gasloze woningen..), wanneer het ingaat, wat het kost. Dat maakt het debat heel moeilijk: waarop moet je reageren?' Gaat het op 1 november in of op 1 januari?' Beide data werden in de media genoemd.

Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand

'En volgens mij heeft de Ministerraad zelf nog geen besluit genomen. Het heeft niet op de agenda gestaan Daarom stelde ik samen Lilian Marijnissen gisteren vragen (via deze link te downloaden). Een risico bijvoorbeeld is dat vooral energiemaatschappijen hier miljarden aan verdienen. Dat hangt van de vormgeving af', twittert Omtzigt.

Hij doet een oproep met deze vragen: 1- Is uw verbruik niet ‘normaal’? Waarom niet? 2- Heeft u geen standaard situatie? 3- En wat betaalt u nu voor uw gas/elektriciteit/warmte?

Mail het naar pieter.omtzigt@tweedekamer.nl.

'De voorbeelden helpen ons te begrijpen - wanneer de regering de plannen publiceert - of de maatregel gaat werken of niet. Dank alvast: en probeer zo feitelijk mogelijk te zijn', aldus Omtzigt in zijn oproep op Twitter.

Lees ook: Bedrijven bezwijken onder torenhoge energierekening: 'Gas is voor ons gestegen met 955 procent'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws