Nieuws Energie

Rutte en Adriaansens in gesprek bij ambachtelijke bakker Lekker Brood

De campagne ‘Ambachtelijke Bakkers luiden de noodklok’ zorgt voor veel publiciteit en aandacht vanuit de media, overheid en politiek. Dit was ook de aanleiding voor het bezoek van premier Rutte en minister Adriaansens aan de ambachtelijke bakkerij Lekker Brood in Den Haag. Aanleiding: de oplopende energieprijzen.

Van onze redactie 15 september 2022

Bakker energieprijzen crisis rutte adriaansens prinsjesdag

Premier Rutte in gesprek met de bakkers van Lekker Brood, in Den Haag.

De Ondernemer Vandaag: nieuwsbrief over Prinsjesdag

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

Veel bakkers zijn gedwongen hun productprijzen te verhogen door de oplopende energie- en grondstofprijzen. Intussen 40 tot 60 procent van de bakkers geeft aan nu al of in korte tijd in ernstige financiële problemen te komen als de prijzen niet snel dalen.Na een rondleiding door de bakkerij gingen premier Rutte en minister Adriaansens het gesprek aan met de ondernemers. ,,Dat er íets moet gebeuren is inmiddels hopelijk wel duidelijk,’ zegt Wibe Smulders, een van de eigenaren van Lekker Brood..

Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand

De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV), pleit voor een verlaging van de energieprijzen via bijvoorbeeld een plafondprijs, zoals ook in andere landen gebeurt. Een sterke reductie of tijdelijk stopzetten van de energieheffingen is ook een optie. De belastingen lopen op tot circa 45 procent van de totale energierekening.

Ambachtelijke bakkerijen zijn kleine mkb-bedrijven die grootverbruikers van energie zijn. ,,Zeker met dit soort prijzen bespaart elke ondernemer op energie waar dat kan", zegt Marie-Hélène Zengerink, directeur van de NBOV. ,,Energie besparen in het productieproces is echter niet mogelijk: brood bak je op 240 graden, de restwarmte wordt al intensief gebruikt. Voor banket zijn er gekoelde ruimten nodig."

Lees ook: Ook bakker Remy Ooink wanhopig over energieprijzen: ‘Als dit zo doorgaat ben ik volgend jaar failliet’

Uiteraard willen bakkers verduurzamen en overstappen op elektrische ovens, maar dat is geen korte termijnoplossing. Bovendien is de stroomprijs ook vertienvoudigd. Om te investeren is er geld nodig dat nu naar de energierekening gaat.

Er zijn ook praktische bezwaren. Een oven is een investering van circa 70.000 euro per oven en deze gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Een gasovens ombouwen kost circa 25.000 euro per oven. Voor een investering in elektrische ovens is er ook krachtstroom nodig. Een kabel naar een transformatorhuisje kost snel 50.000 tot 100.000 euro. Bovendien zijn er enorme wachttijden voor elektriciteitskabels van vaak ruim een jaar. In een aantal steden zelfs 5 jaar, omdat in die gemeenten het stroomnetwerk de extra capaciteit niet aankan. Zonnepanelen zijn een optie, maar met meerdere ovens is er een voetbalveld aan ruimte nodig en de daken van bakkerijen zijn vaak te klein, of kunnen dit niet aan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws