Nieuws Energie
Stomerij-eigenaar Dennis ziet energiekosten van 1.800 euro naar ruim 7.000 euro per maand stijgen
In een hoekje, verstopt achter een grote wasmachine, staat een nieuwe elektrische ketel. Nog helemaal ingepakt. Dennis Groenewegen van Stomerij Twente zou ‘m dolgraag in gebruik nemen, dat zou een enorm bedrag aan energiekosten schelen. Maar het wachten is op een zwaardere stroomaansluiting.

Eigenaar Dennis Groenewegen van Stomerij Twente, samen met oma Suze van der Linden en moeder Marlies. Foto: Robin Hilberink
In een ruimte aan de achterzijde van het pand aan de Bornsestraat staat de oude gasketel. Die levert de warmte voor de apparatuur en dat kost een vermogen. „De ketel is van ’s morgens negen tot ’s middags vijf uur aan het pompen. Ik probeer ‘m wat later aan te zetten tot de eerste klanten er zijn, en ’s middags, als we wat door het werk heen zijn, wil ik ‘m wat eerder uitzetten. Maar we hebben het heel druk…”
Een stomerij verbruikt veel gas, Dennis Groenewegen (26) zag de kosten stijgen van 1800 euro naar meer dan 7000 euro per maand, zo valt in Tubantia te lezen. Hij verhoogde de prijzen een klein beetje, maar niet te veel, want dan blijven de klanten weg. Het wachten is op de elektrische ketel, die werkloos in de zaak staat. Het voordeel van dat apparaat is onder meer dat ie alleen energie levert waar en wanneer dat nodig is, legt de jonge ondernemer uit.
''Deze zaak is mijn passie, en ik werk samen met m’n familie, dat gaat ook soepeler, je kunt op elkaar aan''
Werkloos in de hoek
In december vorig jaar, maanden voor de oorlog in Oekraïne, merkte hij al dat de gasprijs omhoog ging. Het had geen zin meer om het variabele contract om te zetten in een vast contract tegen een redelijke prijs. Waarop Groenewegen de elektrische ketel bestelde. Maar het duurde lang voordat de ketel werd afgeleverd, en nu is het wachten op een zwaardere stroomaansluiting. Het nieuwe apparaat staat inmiddels twee maanden werkloos in de hoek.
Uiteraard heeft Groenewegen de installateur gebeld met een dringende boodschap: „Ik snap dat jullie het druk hebben, maar er moet wél snel wat gebeuren!” Hij wacht ook op een prijsplafond voor energie voor kleine ondernemers. De jonge Hengelose ondernemer kent collega’s elders in het land die hun stomerij al hebben moeten sluiten. Maar dat is hij absoluut niet van plan. „Deze zaak is mijn passie, en ik werk samen met m’n familie, dat gaat ook soepeler, je kunt op elkaar aan.”
Lees ook: Voorvrouw glastuinders gaat barricade op voor meer steun: ‘Glastuinders zijn energie-intensief’
De enige overgebleven ‘warme stomerij’ in Twente
De energieprijzen knalden juist omhoog in een periode dat Groenewegen de moeilijke coronatijd achter zich had gelaten en zich bovendien los wist te maken van een duur franchise-contract. Het bord Crystal Cleaning is onlangs van de gevel gehaald om plaats te maken voor de nieuwe naam Stomerij Twente – want zijn klanten komen uit de hele regio, het is namelijk de enige overgebleven ‘warme stomerij’ in Twente waar kleding en ander textiel ter plekke wordt gereinigd.
Dat franchisecontract hadden oma Suze van der Linden en opa Wim in 2000 al overgenomen van hun voorgangers. Het was vooral de naam waarvoor moest worden betaald. „Maar die naam voegde niks toe”, zegt Groenewegen, die het vak van opa leerde en de zaak eind vorig jaar overnam. Het scheelt een stevig maandbedrag, maar lang niet genoeg om de hoge gasprijs te compenseren.
''Vaak denken ze dat alles met stoom wordt gereinigd, maar dat is maar een onderdeel van het proces: elk soort textiel krijgt een aparte behandeling''
Coronaperiode was ook niet gemakkelijk: veel stress en spanning
De winkelbel rinkelt regelmatig, maar de directeur hoeft even niet op de klanten te letten: oma Suze en moeder Marlies zijn er ook. Een tante is het derde personeelslid. „We doen hier alles zelf, we besteden niks uit”, vertelt hij. „Veel klanten hebben er geen idee van wat er hier allemaal gebeurt. Altijd leuk om ze dat even te laten zien. Vaak denken ze dat alles met stoom wordt gereinigd, maar dat is maar een onderdeel van het proces: elk soort textiel krijgt een aparte behandeling.”
Ook gordijnen en dekbedden worden hier gereinigd. „En momenteel veel bruidskleding. Er wordt weer getrouwd na de corona.” Die periode was voor hem trouwens ook niet gemakkelijk. Veel stress en spanning. „Financieel was het niet altijd gemakkelijk. Maar het was een goeie leerschool.” En hij houdt de filosofie van zijn grootvader, die in februari vorig jaar overleed, in ere: „Opa zei altijd: Dennis, zorg dat de kwaliteit en service altijd goed blijft.”
Hij stapte acht jaar geleden in de stomerij van zijn grootouders via een stage voor zijn opleiding bij het ROC en ging er niet meer weg. Het contact met de klanten en de gemoedelijke sfeer, dat bevalt hem. „Ik zie genoeg perspectief, het is een goede, stabiele zaak”, meldt hij. Maar die elektrische ketel moet wél snel aan het werk...
Lees ook: Hoge energiekosten nekken Ridderkerkse bakkerij: na 112 jaar failliet