Nieuws Energie

Per 1 april 2023: kabinet wil helft stijging energiekosten mkb vergoeden

Het kabinet werkt aan een steunplan voor het mkb van rond de 3 miljard euro. Bedrijven die meer dan 12,5 procent kwijt zijn aan energiekosten, zouden de helft vergoed krijgen tot een maximum van 160.000 euro.

Van onze redactie 13 oktober 2022

Laatste update: 14 oktober 2022 10:25

Gasverbruik inflatie energie europa

Afbeelding: Shutterstock.

Ondernemers, politiek & de energierekening

Via deze link kom je op onze verzamelpagina met alle recente artikelen en expertblogs over ondernemers, politiek en de energierekening.

Haagse bronnen melden dat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) ingaat per 1 april 2023. Bedrijven die in liquiditeitsproblemen dreigen te komen, krijgen een tijdelijke overbruggingsregeling. De verwachting is dat hiermee tussen de 20.000 en 30.000 bedrijven in problemen worden geholpen. Begin 2023 is een meetmoment, dan moeten de bedrijven hun energierekening op tafel leggen. Hoe een en ander wordt verwerkt en wie er uitkeert, is nog onduidelijk.

Het steunpakket komt enkele weken na het energieprijsplafond voor de burgers. Donderdagavond is deze informatie op tafel gelegd in verschillende bewindslieden overleggen van de coalitie. Dit onder het voorbehoud dat vrijdag de ministerraad definitieve knopen doorhakt. Naar verwachting zal daarover een aparte persconferentie worden gegeven.

Lees ook: Energietarief van 80.000 euro per maand: ‘Er gaan flinke klappen vallen in de horeca’

Compensatie energie: wel, niet, wel, niet...

Omvallende bakkers en cafetaria's die er de brui aan geven door een torenhoge energierekening zijn inmiddels bepaald geen uitzondering meer. Des te opvallender was het advies van het ministerie van Financiën over deze energie-intensieve mkb-bedrijven, waarover deze website 23 september jl. publiceerde. In de beslisnota over het invoeren van een prijsplafond, gericht aan minister Kaag, staat het volgende: 'U kunt aangeven dat er geen economische redenen zijn om het mkb te steunen. Het energie-intensieve mkb heeft de mogelijkheid om haar prijzen te verhogen, omdat ze in mindere mate onderhevig zijn aan internationale concurrentie en omdat het koopkrachtpakket de vraag van consumenten zal verhogen.'

INretail-directeur Jan Meerman schreef eind september in zijn expertblog voor deze website al dat er een steunpakket voor ondernemers zat aan te komen. Meerman schreef onder meer: 'Ik weet heus wel dat er niet direct een plan kan liggen, maar uiterlijk 1 december moet toch haalbaar zijn? Daarover gaan dus nog stevige gesprekken gevoerd worden'.

Hoogleraar Molenaar: 'Waarom de helft?'

Hoogleraar Cor Molenaar reageerde onthutst op de Tegemoetkoming Energiekosten, het steunplan-in-wording. ,,Waarom weer wachten en waarom weer de helft? Moet eerst de helft omvallen? Belasting en energietoeslag, 35 procent, kan morgen afgeschaft worden voor deze groep. Gewoon via de factuur".

Lees ook: Tegemoetkoming Energiekosten mkb: Molenaar en Van Teeffelen verbaasd over timing

DNB achtte steun onnodig: gevolgen energiecrisis voor bedrijven beperkt

Terug naar 18 juli van dit jaar. De gevolgen van de fors gestegen energieprijzen voor het Nederlandse bedrijfsleven blijven zelfs in een extreem scenario beperkt, stelde De Nederlandsche Bank toen. De bank raadt daarom ongerichte Haagse steunmaatregelen af, is te lezen in dit artikel. De centrale bank keerde zich daarmee - nog maar zo'n vier maanden geleden - duidelijk tegen een generieke steunronde zoals ten tijde van de coronacrisis, die de staatsschuld zou opjagen.

Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws