Nieuws Energie
Producent infraroodverwarming profiteert flink van hoge gasprijzen
De vraag naar infraroodpanelen als stookalternatief is gigantisch, nu Nederland in een energiecrisis zit. Welnu, producent van infraroodverwarming in Duiven, voert de productie daarom flink op. ,,Ik wil naar twintigduizend panelen per jaar”, zegt Welnu-directeur Paul van Uum.

In Duitsland is er ook een run op infraroodpanelen. Inzetje: Paul van Uum, producent van infraroodverwarming in Duiven. Foto: Jan Ruland van den Brink
Het Duivense bedrijf profiteert flink van de hoge gasprijzen: de panelen die Welnu maakt gaan als zoete broodjes over de toonbank. ,,Ik produceerde tweehonderd infraroodpanelen per jaar, maar dat zijn er inmiddels duizend”, zegt Van Uum in de Gelderlander. Tien jaar voerde de Zelhemmer met zijn Duivense bedrijf een eenzame strijd. Nederland verwarmde zich met gas, zou overstappen op de warmtepomp, maar voor zijn elektrische infraroodverwarming was maar weinig belangstelling.
Hoe anders is dat nu. De prijs van gas steeg dit jaar naar recordhoogte en de warmtepomp heeft nog lang geen massale verspreiding gevonden. Plots zijn infraroodpanelen in trek. Je hangt het ding aan het plafond, steekt de stekker in het stopcontact en klaar is Kees. Gaat de productie écht naar 20.000 panelen per jaar, dan heeft hij 20 tot 25 nieuwe medewerkers nodig. Nu heeft hij er vier.
"De daken van de stallen liggen vaak vol met zonnepanelen en dan heeft de boer de verwarming gratis"
Ook geschikt als hoofdverwarming
De massale belangstelling van consumenten voor de panelen opent plots een heel andere wereld voor Welnu, dat zich voorheen uitsluitend richtte op de verwarming van biggen, kuikens en geitenlammeren. ,,De daken van de stallen liggen vaak vol met zonnepanelen en dan heeft de boer de verwarming gratis”, zegt hij.
Van Uum heeft zijn panelen ontworpen samen met de Engelse natuurkundige Dave Gilbert. De warmte van hun panelen heeft een reikwijdte van 5 meter en straalt vanaf boven alle kanten op. Ze zijn zelfs geschikt als hoofdverwarming in een ruimte. Al testend hebben de twee ontwikkelaars volgens eigen zeggen een infraroodgolflengte gevonden waarbij de kosten voor de elektriciteit zo laag mogelijk zijn. Anders dan oudere panelen vergen ze niet langer meer energie dan een warmtepomp.
Lees ook: Geen heaters meer op het terras, maar verwarmde kussens: waarom Jansen & Janssen deze stap zet
Licht is onzichtbaar, maar geeft wel stralingswarmte
Infraroodlicht is onzichtbaar, maar geeft wel stralingswarmte. De panelen verwarmen niet de lucht in de ruimte, zoals centrale verwarming, maar de wanden, voorwerpen en mensen. Dit vergt minder energie. Zet je een paneel aan, dan voel je de warmte zo goed als meteen. Anders dan bij vloer- of centrale verwarming hoeft het paneel daarom pas aan als je de warmte nodig hebt.
Je kunt ook heel gemakkelijk één ruimte opwarmen en de rest van het huis koud laten. Dat levert voordeel op voor thuiswerkers die nu nog gewend zijn de hele dag de huis-cv te laten loeien.
Enige Nederlandse producent van infraroodpanelen
Welnu is bij weten van Van Uum het enige bedrijf in Nederland dat zelf infraroodpanelen ontwikkelt en produceert. Andere bedrijven verkopen panelen uit Duitsland of Oostenrijk of de kwalitatief veel mindere Aziatische.
Van Uum verkoopt zijn panelen bovendien alleen zelf en niet via andere handelaren. ,,Ik wil er ook een goed advies bij geven. Ik kom bij mensen thuis en bereken dan precies wat ze nodig hebben.”
Lees ook: Gasverbruik gehalveerd maar energiekosten verdrievoudigd: horecaman Jurrian wacht barre winter