Nieuws Energie
Energie in overvloed, maar Westlandse ondernemers kunnen hun stroom niet kwijt: ‘Zonnepanelen afgekoppeld’
Westlanders, ga wassen op zondag! Die oproep doen ondernemers aan hun streekgenoten. Aanleiding vormt het enorme overschot aan Westlandse energie dat met name in de weekenden optreedt. Veel bedrijven zetten om die reden hun zonnepanelen uit. Omdat er op zaterdag en zondag weinig vraag naar elektriciteit is, moeten ondernemers bij levering aan het net zelfs boetes betalen.

Foto: Thierry Schut
Westlandse tuinders en andere ondernemers staan bekend om hun enorme energiegebruik. Wat minder bekend is, dat zij inmiddels ook grote energieproducenten zijn. Zo liggen alleen al op de verhuurde gebouwen op bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk 16.000 zonnepanelen. Zij kunnen zo’n 4 miljoen kilowattuur per jaar produceren. Dat staat gelijk aan de energiebehoefte van ruim 1000 huishoudens.
Lees ook: Nieuwe bestelbussen? 'Gewoon' op diesel, wachtrijen voor elektrische trucks nog veel te lang
Ondernemers zetten zonnepanelen uit
De grote energiebron wordt noodgedwongen echter slechts ten dele benut. Waar particulieren geld verdienen door stroom aan het net te leveren, krijgen Westlandse bedrijven juist een boete als er relatief weinig vraag naar elektriciteit is. ,,Tussen 12 en 16 uur staat een deel van de zonnepanelen afgekoppeld”, zegt directeur Marco Vijverberg van Euro West, een bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met het koelen en verpakken van groenten en fruit, in het AD.
,,Zeker op dagen dat er veel zon en wind is, moet ik betalen om energie te leveren”, vervolgt de ondernemer, die 1650 zonnepanelen op zijn bedrijfsdak heeft liggen. ,,Dat geldt ook voor de weekenden. Dan gebruiken bedrijven en huishoudens minder stroom. Veel potentiële energie blijft hierdoor onbenut. Dat is eigenlijk zonde natuurlijk. Ik zou tegen Westlanders willen zeggen: ga wassen op zondag! Niet alleen bij mij, maar ook bij veel andere bedrijven staan de zonnepanelen noodgedwongen uit.”
"Tussen 12 en 16 uur staat een deel van de zonnepanelen afgekoppeld"
Duurzame ambities gefrustreerd door netcongestie
De boete voor stroomlevering zorgt ervoor, dat bedrijven als Euro West slechts gedeeltelijk in de eigen energiebehoefte kunnen voorzien. ,,’s Avonds en ’s nachts moet ik stroom kopen voor de koeling”, zegt Vijverberg. ,,Het bedrijf draait voor 25 tot 30 procent op eigen duurzame energie. Maar dat percentage zou natuurlijk veel hoger kunnen liggen als ik de opbrengsten van de zonnecollectoren en het verbruik met elkaar zou mogen verrekenen. Ik klaag echter niet. De investering in zonne-energie is lonend gebleken. Dat bleek zeker vorig jaar, toen de energieprijzen explodeerden.”
De beperkingen worden deels veroorzaakt door capaciteitsproblemen op het Westlandse stroomnet, dat tegen zijn grenzen aanloopt. Dat merken ze ook op het relatief nieuwe businesspark Honderdland in Maasdijk. Op het nieuwe bedrijventerrein worden de duurzame ambities deels gefrustreerd doordat de bedrijven hun energie niet aan het net mogen leveren. De circa vijfduizend zonnecollectoren op de daken van bedrijven in voornamelijk de agrologistiek liggen er daarom af en toe werkeloos bij.
Lees ook: Twentse ondernemers de dupe van 'vol' stroomnet: ‘Klanten krijgen geen nieuwe aansluiting meer’
Slecht voor concurrentiepositie
,,Het is heel frustrerend”, zegt Gerard Hofman, ondernemer en voorzitter van de VVE Honderdland. ,,Ons is gevraagd te investeren in zonnepanelen. Toen ze er lagen, kregen we ineens te horen dat we geen mogelijkheid hebben om stroom aan het net te leveren. Als je wel levert, kun je zelfs van het net worden afgesloten. Dit is slecht voor de concurrentiepositie voor onze bedrijven. Klanten als supermarkten verwachten dat we duurzamer worden. Dat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Dan is het belangrijk dat je als bedrijf het stroomverbruik kunt compenseren met je stroomproductie. Dit kan ons werk gaan kosten."
"Ons is gevraagd om te investeren in zonnepanelen. Toen ze er lagen, kregen we ineens te horen dat we geen mogelijkheid hebben om stroom aan het net te leveren"
Een woordvoerder van Westland Infra erkent de problemen. De netbeheerder heeft de ondernemers met zonnepanelen laten weten dat zij vanwege ‘congestieproblemen’ worden beperkt in hun mogelijkheden om stroom aan het net te leveren. ,,Gezamenlijk met de ondernemers op Honderdland zijn we echter op zoek naar een oplossing”, zegt de woordvoerder.
Gedacht wordt aan de bouw van een zogenoemd smartgrid, waarbij de ondernemers op Honderdland elkaars leverancier en afnemer van duurzame stroom worden. ,,Misschien is dat uiteindelijk wel de oplossing”, zegt Gerard Hofman. ,,We zijn er over in gesprek met de gemeente en Westland Infra.”
Lees ook: Bakker Johan Pater (Amarant) wil van gas af, maar er is onvoldoende stroom