Nieuws Actueel
Enschede investeert in duurzaamheid
Ze vallen maar meteen met de deur in huis. "Duurzaamheid moet je de mensen niet verplicht door de strot willen duwen", zeggen Dennis Strikker, Herwin ter Riet en Peter Sinnema van woningcorporatie Domijn. "Duurzaamheid moet langzaam maar zeker landen bij inwoners van de stad", zeggen de drie er snel achteraan. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Driemanschap
Sinds drie jaar trekken De Woonplaats, Domijn en de gemeente Enschede samen op bij het verduurzamen van de stad. Woningen, bedrijfspanden en alles waar duurzaamheid een rol kan spelen, worden door het driemanschap ingebracht om bij te dragen aan een betere wereld.
"Want dat is waar het uiteindelijk om draait", zegt Sinnema, die voor Domijn actief is op het gebied van duurzaam energiebeheer. "Het gaat om onze planeet. Voor veel mensen is het kwartje nog niet gevallen dat we met elkaar de aarde aan het vernielen zijn door de uitstoot van te veel CO2."
Sinds zes jaar wordt door Domijn en De Woonplaats flink geïnvesteerd in het verduurzamen van de woningvoorraad. Oude woningen die gerenoveerd worden, krijgen een duurzaamheidsfacelift. Waar mogelijk worden zonnepanelen aangelegd, woningen worden beter geïsoleerd er komt beter en vooral energiezuiniger glas in. Het zijn de drie meest voorkomende maatregelen, maar volgens Domijn en De Woonplaats gaat het vooral om een gedragsverandering bij de mensen
Klantgericht verduurzamen"Het comfort voor de huurder moet er zijn. Dan voelt het niet als een opgelegd duurzaamheidsideaal", zegt Strikker. "We noemen dit bij ons en bij de Woonplaats klantgericht verduurzamen. Mensen mogen zelf een keuze maken wat ze aan hun woning duurzaam willen doen. Maar dat we met elkaar duurzamer moeten gaan denken en doen, is evident."
De beste reclame komt volgens de drie van de buurman. Als die zijn buurtbewoners kan overtuigen van het gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen, dan zie je in een straat vaak wel een sneeuwbaleffect. "De beste ambassadeur is de buurman. Projecten zijn niet eindig en het gaat er voor ons om, dat mensen elkaar stimuleren om duurzamer te gaan leven. Natuurlijk zien we dat voor veel mensen de belangrijkste reden om duurzamer te gaan leven nog altijd geld is, maar we hopen langzaam maar zeker het besef te laten doordringen dat onze aarde belangrijker is dan wat ook."
InvesteringJaarlijks investeert alleen Domijn al 15 miljoen euro in het groot onderhoud van haar woningvoorraad en daarin zit een stuk verduurzaming in. "Bij nieuwbouw gaan we er langzaam maar zeker naartoe dat er woningen worden gebouwd waar geen gas meer wordt gebruikt. Woningen op aardwarmte of met een luchtwarmtepomp zullen meer en meer worden gebouwd", zegt Ter Riet.
Dat veel inwoners van de stad nog huiverig zijn bij het verduurzamen van hun woning is volgens de drie logisch. "Elke verandering is even wennen. Maar als we de mensen overtuigen van het belang van de aarde, zoals klimaatactivist Al Gore in zijn voorlichtingsfilm An Inconvenient Truth, dan komt het wel goed. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we gaan het redden."
Enquête : Ongeveer 800 mensen hebben tot dusverre de enquête van deze krant – De Twentsche Courant Tubantia - over duurzaamheid in Enschede online ingevuld. Daarin kunt u zich uitspreken voor zonnepanelen of windmolenparken. Ook kunt u een reactie achterlaten over hoe u aankijkt tegen duurzaamheid. Meedoen? Kijk op: tubantia.nl/duurzaam053