Nieuws Actueel

Enschede mag in zee met Buurtzorg

De gemeente Enschede mag het verlenen van thuiszorg overlaten aan de Stichting Familiehulp, onderdeel van Buurtzorg.

Van onze redactie 3 juni 2016

TSN Buurtzorg

Dat oordeelt de voorzieningenrechter in een procedure aangespannen door branchevereniging BTN en thuiszorgorganisaties Solace en Bions. De Almelose rechter stelt dat er geen sprake is van een wezenlijke wijziging van de overeenkomst en dat er dus geen reden is voor een nieuwe aanbesteding. De gemeente Enschede had, net als de andere dertien gemeenten in Twente, een overeenkomst met TSN voor het verlenen van huishoudelijke hulp. Toen dat bedrijf in januari failliet dreigde te gaan, ging Enschede op zoek naar een partij die de overeenkomst kon overnemen, inclusief alle rechten en plichten. Buurtzorg-oprichter Jos de Blok sloot daarover een akkoord met de gemeente.

AanbestedingsrechtVolgens BTN, Solace en Bions handelde Enschede in strijd met het aanbestedingsrecht. Zij vinden vervanging van een contractpartner een zodanige wijziging van de overeenkomst dat de gemeente weer had moeten aanbesteden. De rechter stelt in het gisteren gepubliceerde vonnis dat er geen sprake is van een wezenlijke wijziging van het raamcontract. 'Omdat Familiehulp het een op een van TSN heeft overgenomen.' Bij faillissement van een contractant is dat volgens Europees recht toegestaan, aldus de rechter.

SubsidieDe brancheorganisatie en Solace en Bions beweerden ook dat Enschede een verkapte transitievergoeding aan Familiehulp verstrekte. Maar de rechter oordeelt dat het een op zichzelf staande subsidieregeling betreft. "Die staat los van de geldende raamcontracten en is niet uitsluitend beschikbaar voor Familiehulp." De Enschedese wethouder Jurgen van Houdt is blij: "Dit brengt rust voor cliënten en medewerkers."