Nieuws Actueel

Enschedese ondernemers profiteren van Pokémonjagers

Pokémon, een rage waarmee ze in Kijkduin helemaal klaar zijn, maar waar ze in Enschede en twee weken geleden ook nog in Hengelo een heel plein voor inrichten met een zondagmarkt in Pokémonstijl.

Van onze redactie 3 oktober 2016

Pokemon 1065q

Om 12.00 uur valt het startschot van de ultieme zoektocht naar Pokémon om het vereiste aantal van 150 balls rond te krijgen. "En dan", vraagt een wat oudere man aan zijn echtgenoot, terwijl ze bij de viskraam van Neptunes op hun lekkerbek wachten. "Dan heb je er 150 en dan ben je klaar met het spelletje en begin je weer opnieuw." De meneer pakt z'n visje aan, haalt de schouders op en gelooft het wel.

Muffin

Even verderop lopen Amer en Wail richting plein. Ze hebben het startschot gemist, maar dat belet ze niet om verwoed achter de Pokémon aan te rennen met hun mobieltjes. Amer staat op 128 en heeft er net weer één te pakken. "Haha", lacht Wail, "je mobiel loopt vast." Amer: "Nee, ik vang hem niet want daar heb ik er al een heleboel van." Deze brugpiepers zijn niet de fanatieksten. Je hebt ze nog veel gekker. "Ik ben vier weken geleden begonnen en nu heb ik er 130. Veel kinderen zijn veel eerder begonnen."

De slechts dertig verzamelde Pokémon van Wail zijn in een paar dagen gevangen. "Vier", vertelt de knaap, die de Pokémon bij restaurant Ginza wel aan zijn verzameling toevoegt. En nu op naar Bagels&Beans. "Daar krijg je een muffin als je je gevangen Pokémon laat zien."

Bij Bagels&Beans aan de Korte Hengelosestraat zijn om die reden al heel wat muffins uitgedeeld. "Veel kinderen komen een muffin halen", vertelt medewerkster Carolien. "Ik heb geen idee hoeveel er al weg zijn. Het is hartstikke druk, maar het zijn er aardig wat."

Zakgeld

Ook bij Cupcakewinkel 'Nienke's' van Nienke Versluis valt iets te halen. "Hier krijgen ze een glas ranja en ik heb speciaal voor vandaag Pokémonball cupcakes in de verkoop", toont de eigenares van de eenmanszaak haar roodwitte cupcakes. Kinderen die hun zakgeld voor deze week nog niet op hadden, nemen er eentje bij het gratis glas ranja.

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Facebook Nienke's Cupcakes

Geslaagd

En zo loopt een heel leger klein en iets groter grut een hele middag door de Enschedese binnenstad. Initiatiefnemer Tijs Jagers maakt aan het einde van de dag de balans op. Er is met tellers door het centrum gelopen en de aantallen overtreffen die van Hengelo twee weken geleden. "Rond de drieduizend mensen hebben we geteld met een mobiel in de hand. Een ruw getal, maar maatgevend voor het succes", meldt Jagers, die de komende dagen een analyse gaat maken aan de hand van social media. "We weten inmiddels dat de mensen uit het hele land komen. We weten alleen niet in welke getale. De komende tijd gaan we nog meer doen in Enschede. We zijn benieuwd wat de ondernemers daar van vinden."