Nieuws Actueel

Advies: meer geld nodig voor de opschaling van bedrijven

Met de start-ups in Nederland zit het wel goed, met de scale-ups een stuk minder. Dat blijkt uit een rapport van accountancybedrijf Deloitte en StartupDelta, de belangenorganisatie voor Nederlandse start-ups.

De Ondernemer/Deloitte/StartupDelta | Foto: Robin Utrecht/ANP 22 mei 2019

Constantijn van Oranje 2

Deloitte en StartupDelta lanceerden hun rapport getiteld The next chapter for Corporate Venture Capital in the Netherlands in aanwezigheid van prins Constantijn, ambassadeur van StartupDelta. Eerst het goede nieuws. Het Nederlandse start-upecosysteem is de afgelopen 5 jaar een stuk volwassener geworden, met meer incubators, accelerators en ondersteuning door de overheid. Ook was er een sterke groei van de Nederlandse corporate venture capital-fondsinvesteringen.

Het slechte nieuws is dat de stimulering van verdere groei te wensen overlaat. Het aandeel scale-upinvesteringen ligt in ons land lager dan in de rest van Europa, de Verenigde Staten en Azië, waarschuwt het rapport. Ook wordt er minder geïnvesteerd per deal. Daardoor missen we kansen om Nederland toekomstbestendig te maken en de bedrijven van de toekomst te bouwen, waarschuwen beide organisaties.

Lees ook: Investeringen in talentvolle start-ups rond kunstmatige intelligentie 'te mager'

20 procent groei

Maar liefst 80 procent van de onderzochte Nederlandse corporate venture capital(cvc)-fondsen geeft te kennen in zogeheten early stage start-ups te investeren. In 2018 werd via 468 cvc-deals 5,5 miljard dollar in Europese start-ups geïnvesteerd, een toename van 72 procent ten opzichte van 2017. Het aantal investeringen in late stage scale-ups steeg met 20 procent.

Nils Beers, directeur StartupDelta, vindt het een gemiste kans dat nog zo weinig Nederlandse corporates investeren in scale-ups. ,,Juist scale-ups zijn nodig om Nederland ook in de toekomst concurrerend te houden. Corporate venture capital speelt een grote rol in het opschalen van start-upbedrijven tot scale-ups. Het is niet alleen een effectieve manier voor jonge ondernemingen om risicokapitaal aan te trekken, het biedt ook een kans aan corporates om zakelijke innovatieve partnerschappen aan te gaan.'' De onderzoekers pleiten ervoor dat Nederlandse bedrijven hun cvc-initiatieven opvoeren.

Scale-ups zijn nodig om Nederland ook in de toekomst concurrerend te houden

Nils Beers, directeur StartupDelta