Nieuws Actueel

'Ergens zit sjeik met superjacht op mijn kussens'

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de grote ketens: échte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun spullen. Zoals Rik van Immerzeel, stoffeerder in Oostburg.

Paula Koster | Foto's: Heesen/Ronald den Dekker 11 maart 2016

Superjachtstoffeerdersjeik

De Honda motorfiets in de werkplaats van stoffeerder Rik van Immerzeel (36) is een lust voor het oog, met zijn bloedrode lak, blinkende uitlaten en stoere, lage stuur. Alleen het zadel ontbreekt, en dat is precies waarvoor de eigenaar Rik in de arm heeft genomen. Van een motor als deze bestaat er geen tweede, zoveel is eraan versleuteld. Daardoor past het oorspronkelijke zadel niet meer tussen de tank en het achterspatbord. Geen nood: Rik ontwerpt en maakt een nieuw zadel van kunstleer, zodat de eigenaar binnenkort weer het Zeeuws-Vlaamse land kan doorkruisen, bericht de PZC.

Buitenkind

Als jonge knul had Rik geen flauw benul wat hij wilde worden. ,,Ik was een buitenkind dat liever met zijn handen werkte dan met zijn neus in de boeken zat. Mijn opa knutselde graag aan antiek en zette me op het spoor van de meubelstoffering. Bij een bedrijf in Axel snuffelde ik voor het eerst aan het vak en was meteen verkocht. Het is typisch zo'n beroep dat je niet leert uit boeken, maar op de werkvloer. Je haalt eens een stoel uit elkaar, stoffeert eens een bank, en zo bekwaam je je stap voor stap." Op het roc in Middelburg volgde Rik desondanks nog wel een tweejarige opleiding, om materiaalkennis op te doen. Bij verschillende werkgevers verdiepte hij zijn vakkennis, onder andere met het bekleden van antieke koetsen. Sinds zes jaar is hij eigen baas, met een winkelpand annex werkplaats in Oostburg. Wonen doet hij erboven, met labrador Sloeber.

Ook voor gordijnen en vitrage, vloerbedekking en aanverwante artikelen kun je bij Rik terecht. Hij geniet van elke opdracht en daalt elke ochtend weer fluitend af naar zijn werkplaats, een voormalige bakkerij. ,,Dankzij mijn werk knapt een interieur altijd op. Daar worden mensen blij van en ik natuurlijk ook." Op een tafel in de werkplaats staat een hoogbejaarde oorfauteuil. Rik heeft hem gestript tot op het houten skelet. De diverse lappen stof die er vanaf zijn gekomen, gebruikt hij als patroon voor de nieuwe bekleding. Alle naaiwerkzaamheden doet hij op een Pfaff naaimachine, die ondanks zijn hoge leeftijd nog loopt als een zonnetje. Hij sleept weleens bijzondere opdrachten binnen.

,,Ergens ter wereld, op een superjacht met een lengte van een metertje of 30, relaxt een Arabische sjeik op door mij gemaakte kussens," vertelt Rik verder. Ook voorzag hij Porsches, Ferrari's en Maserati's van een luxe, lederen interieur. Op zijn verlanglijstje staat het stofferen van een privévliegtuig hoog genoteerd. Persoonlijk is Rik niet zo'n luxepaard. ,,Rijk worden zit er met dit werk sowieso niet in. Maar daar doe ik het ook niet voor. Ik werk om het in het hier en nu naar mijn zin te hebben. Dit alles heb ik voor mezelf gecreëerd en daar gaat niets boven.''

Wie

Rik van Immerzeel

Wat

Stoffeerder

Waar

Markt 20, Oostburg

Website

hjvanimmerzeel.nl