Nieuws Actueel

Escaperoom van Udense ondernemers breidt uit

Het gaat goed met de Escaperoom in Uden: de zaak wordt volgend jaar uitgebreid met in ieder geval vier extra kamers, meldt Brabants Dagblad Veghel-Uden. Het fenomeen, waarbij gezelschappen binnen een uur uit een kamer moeten zien te ontsnappen, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Tom Vos | Foto: Van Assendelft 10 november 2017

Escaperoom Uden

Schot in de roos

Hij groeit uit tot een van de grootste van Nederland, de Escaperoom aan de Wilhelminastraat 14 in Uden. Waar gezelschappen worden opgesloten in één van de vier kamers en binnen een uur moeten zien te ontsnappen, onder meer door gebruik te maken van aanwijzingen en het ontcijferen van codes.

Peter van Eldonk en dochter Sandy Bekkers-Van Eldonk openden de zaak ruim twee jaar geleden, het bleek een schot in de roos te zijn. Inmiddels hebben vijftigduizend mensen de Udense Escaperoom bezocht. Maar liefst 82 procent van de bezoekers komt van buiten Uden. De doelgroep is dan ook heel breed: de Escaperoom is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar entertainment en amusement. ,,Van jong tot oud", schetst Van Eldonk. ,,De jongste bezoeker die we hier hadden was vier maanden, de oudste 94 jaar."

Lees ook: Serie-ondernemer uit Willemstad bouwt al 40e escaperoom

Verrassing

Omdat ze in de weekenden vaker nee moeten verkopen omdat de vier kamers van de escaperoom helemaal uitverkocht zijn, vinden ze de tijd rijp om uit te breiden. Dat betekent dat er vier tot zeven kamers bijkomen, die medio volgend jaar worden geopend.

De nieuwe thema's blijven nog even geheim, om de verrassing erin te houden. De namen van de huidige escaperooms? Alcatraz, de Da Vinci Code, de Babykamer en de Bank. ,,We proberen in alle kamers mensen het gevoel te geven alsof ze in hun eigen film spelen. Dat ze hun adrenaline voelen."

Interessant

Ook twee van de huidige themakamers zullen een nieuw thema krijgen. ,,Om de zoveel tijd moet je vernieuwen, dan houd je het interessant. Die thema's en concepten bedenken we zelf", zegt Sandy Bekkers. ,,We gaan daarnaast de ingang verplaatsen naar de Margrietstraat, we trekken de voormalige vestiging van Medipoint Uden erbij. Dat is een veel logischere ingang, en dan hebben buren er ook geen last van. En we maken een nieuwe, grotere loungeruimte. Want we merken dat mensen het leuk vinden om na afloop van hun escape in de zaak nog na te borrelen. Dat faciliteren we graag."

Escaperoom Uden heeft al diverse grote en kleinere gezelschappen mogen verwelkomen, vanuit heel de samenleving. ,,Ook grotere groepen van enkele honderden mensen tegelijkertijd zoals personeelsleden van ziekenhuis Bernhoven en Vanderlande Industries. Zij zien het als een teambuildingsuitje."

Wall of Fame

Ook gezinnen komen in steeds grotere getalen. Zij kunnen een familiekaart aanschaffen voor een gereduceerd tarief. Zelfs gevangenispersoneel is al een keer voor een teamuitje naar de Udense escaperoom afgereisd. ,,Die kozen natuurlijk onze kamer Alcatraz, vernoemd naar de beroemde gevangenis in San Francisco. Dat is sowieso de meest populaire kamer. Het vaakst bezocht."

Wie de escaperooms het snelste weet te ontvluchten? Hun namen worden eervol vermeld in de lounge op de Wall of Fame. Uiteindelijk ontsnapt iedereen, maar veel mensen hebben daar het hele uur wel voor nodig. Een enkeling kan het in de helft van de tijd.

Om de beleving compleet te maken kunnen mensen meedoen aan een quiz met op maat gemaakte vragen. De escaperoom is 365 dagen per jaar open, ook tijdens de uitbreiding blijft de zaak open.

We merken dat mensen het leuk vinden om na afloop van hun escape in de zaak nog na te borrelen. Dat faciliteren we graag.

Sandy Bekkers-Van Eldonk, mede-oprichter Escaperoom Uden