Nieuws Actueel

Etnisch zakenvrouw van het jaar Eveline Wu wil 100 restaurants

Chef-kok en ondernemer Eveline Wu opent dit jaar een zaak in Rotterdam. De Eindhovense heeft vier restaurants in de Brabantse stad. De Kreeftenbar, MOOD, Wynwood en Soho. In 2016 werd Wu ook wereldkampioene 'Chinese keuken', meldt het AD.

Jorien de Wit en Harrie Verrijt | Foto: Jurriaan Balke 4 januari 2018

Eveline wu

De details worden nog niet prijsgegeven. ,,Het blijft nog even geheim.'' Binnenkort vertelt ze meer, belooft Wu, die afgelopen november tot Etnische Zakenvrouw van het jaar is verkozen. Eveline Wu kwam op 15-jarige leeftijd naar Nederland. Ze woonde in een dorpje op het Chinese platteland. Haar vader begon hier ook als chef-kok te werken.

Rolmodel

Eveline Wu was tijdens de verkiezing opgetogen vanwege de eer die haar ten deel viel. "Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht want de andere genomineerde heeft een universitaire studie voltooid en ik heb helemaal niets. Ja, twee jaar mavo, nadat ik op mijn vijftiende vanuit een dorpje bij Sjanghai in China naar Nederland kwam. Ik heb het allemaal mezelf werkend in de praktijk aangeleerd. Daarom vind ik de prijs belangrijk, omdat ik een rolmodel kan zijn voor andere vrouwen met een niet-Nederlandse etniciteit. Ook als je geen opleiding hebt kun je slagen. Als je maar durft te dromen, ambities hebt en weet door te zetten."

Lees ook: Waarom de Etnisch Zakenvrouw van het Jaar-verkiezing nog steeds nodig is, en wie er kunnen winnen

Ambities

De chefkok en eigenaar van de restaurants Mood, Kreeftenbar en Soho en eigenaar van restaurant Wynwood werd gekozen tijdens een gala in aanwezigheid van zo'n 300 (inter)nationale topondernemers in het Wings Hotel in Rotterdam. Dat de ambities van Wu groot zijn wordt duidelijk uit het juryrapport, waarin staat dat ze streeft naar honderd restaurants in Nederland. "Dat heb ik inderdaad gezegd toen we vijf jaar geleden Mood openden", zegt ze lachend. "Ik wilde eigenlijk tien zeggen, maar daar ben je zo snel aan, dus noemde ik maar honderd. Binnenkort komt er in ieder geval een bij, want we gaan in Rotterdam ook een vestiging openen."

Topkok

Met restaurant Wynwood mikt Wu ook op het hogere segment. "We hebben voor dat restaurant een topkok met Wouter van Laarhoven in huis. Die is een Michelinster waard. Van hem leer ik weer heel veel wat ik voor mijn andere restaurants kan gebruiken."

Voor de titel 'Etnische Zakenvrouw van het jaar' verdiept de jury, bestaande uit topdirecteuren uit het Nederlandse bedrijfsleven, zich samen met de winnaressen van vorig jaar in de verhalen van de genomineerden. Voor de categorie Zakenvrouw van het jaar was dat behalve Eveline Wu Maggie Feng, eigenaresse algemeen directeur van Wittenborg University of Applied Sciences.

Ook als je geen opleiding hebt kun je slagen

Eveline Wu, etnische zakenvrouw van het jaar 2017