Nieuws Actueel

EU beducht voor het opspelen van handelsconflict met VS

De handelsministers van de EU waken ervoor dat de ruzie over klimaatsubsidies die Amerikaanse bedrijven bevoordelen uit de hand loopt. "De winnaar van een subsidierace zit meestal op een ander werelddeel", zegt de handelsminister van Tsjechië, hun huidige voorzitter.

ANP 25 november 2022

ANP251122171 1

De EU probeert al maanden wat te doen aan de zogeheten Inflation Reduction Act van de Amerikaanse regering. Die geeft Amerikanen bijvoorbeeld subsidie op de aankoop van een elektrische auto met een accu van Amerikaanse makelij. Dat zet de Europese industrie op achterstand en lokt bedrijven misschien zelfs naar de overkant van de Atlantische Oceaan, is de vrees.

Maar op hun vergadering in Brussel hebben minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en haar collega's onderstreept dat het conflict niet te hoog mag oplopen. Zeker nu de oorlog in Oekraïne en de rivaliteit met China vragen om een eensgezind optreden van het Westen, zegt Valdis Dombrovskis, de handelsman van de Europese Commissie.

Effectieve oplossing

Er moet wel "snel een effectieve" oplossing komen, vinden de EU-landen volgens de Tsjechische handelsminister Jozef Sikela. Maar "we moeten ook de tijd nemen om eruit te komen", vindt Schreinemacher. "We moeten niet meteen nu in een handelsoorlog komen." Er is veel dat de EU nog kan doen voor zij bijvoorbeeld tot tegensubsidies overgaat, memoreert ze. "We moeten dat rustig aflopen."

De VS zouden een uitzondering kunnen maken voor Europese bedrijven, zoals ook bijvoorbeeld Canada krijgt, oppert Schreinemacher. Een overleg met de Amerikanen op 5 december moet meer duidelijkheid geven, hopen de EU-ministers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws