Nieuws Actueel

EU bereikt deal over Brexit met Londen: dit zijn de reacties

,,Een geweldige deal,'' noemt de Britse premier Johnson het principeakkoord dat hij vanochtend sloot met de onderhandelaars van de EU op Twitter. Nederlandse ondernemersorganisaties zijn hoopvol over de deal, die hopelijk het horrorscenario van een No Deal af kan wenden. Ondertussen blijft het de grote vraag of het akkoord zaterdag door het Britse parlement zal komen.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 17 oktober 2019

Boris Johnson Barnier EU Brexit

Boris Johnson en Michel Barnier (achtergrond) in Brussel.

,,Het is een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden", aldus Juncker. ,,We hebben een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft", zegt Johnson.

Het gaat wel om een principeakkoord, dat nog goedgekeurd moet worden door de EU-leiders en het Britse parlement. Juncker geeft de leiders het advies met het akkoord in te stemmen. De EU-leiders zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen. Premier Mark Rutte reageerde ook al op het principeakkoord en noemde het bereiken van een deal ,,heel bemoedigend nieuws.''

Lees ook: Nieuwe Brexit-deal: Laten we niet te vroeg juichen

Brits parlement

De steun van het Britse parlement kan nog wel wat problemen opleveren: komende zaterdag zal Johnson het akkoord daar verdedigen. Het Britse parlement stemde vorige Brexit-akkoorden al drie keer weg. Bovendien meldde de Noord-Ierse DUP-partij vanochtend nog dat zij de huidige deal niet steunde, en dat terwijl Johnson de Ierse steun nodig zou hebben voor een meerderheid in het parlement.

Verschil met eerdere deals

In vergelijking met het eerdere akkoord tussen de Europese Unie en Johnsons voorganger Theresa May zijn er nu wijzigingen aangebracht in het 'protocol over Noord-Ierland/Ierland’, aldus het AD. Noord-Ierland behoort tot het Verenigd Koninkrijk en zal dus de Europese Unie verlaten, terwijl de rest van de Ierland EU-lidstaat blijft. Dit zorgt voor een ingewikkelde situatie, aangezien er ook geen harde grens mag komen tussen Noord-Ierland en de rest van Ierland. Dit heeft te maken met de geschiedenis van het eiland, dat aan het einde van de vorige eeuw gekenmerkt werd door gewelddadige conflicten tussen Noord-Ierland en Ierland.

Het AD schrijft dat iedereen die goederen Ierland binnenbrengt volgens de huidige deal moet zeggen of het voor het Ierse deel of voor het Noord-Ierse deel bestemd is. Om geen onderscheid te maken in de tarieven moet Noord-Ierland dezelfde tarieven als de EU volgen. Dit zorgt er dus voor dat Noord-Ierland toch nog behoorlijk gebonden blijft aan Europese regelgeving. Wel kan Noord-Ierland over vier jaar een referendum houden over deze regeling en zo aangeven of ze op deze manier door willen gaan over niet.

''We hopen dat ondanks de precaire situatie in het Britse parlement zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk dit weekend tot een definitief akkoord kan komen''

VNO-NCW en MKB-Nederland

Reactie ondernemersorganisaties

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat de nieuwe Brexitdeal vertrouwen geeft dat het ,,gevreesde horrorscenario van een No Deal-Brexit" vermeden kan worden. ,,We hopen dat ondanks de precaire situatie in het Britse parlement zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk dit weekend tot een definitief akkoord kan komen. Dat is namelijk essentieel om ondernemers weer echt vertrouwen te kunnen geven in een goede Brexit-afloop", schrijven de belangenbehartigers van het Nederlandse bedrijfsleven in een eerste reactie.

VNO-NCW en MKB-Nederland moeten de exacte details van de nieuwe afspraken nog bestuderen. "Bepalend voor de handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk is verder niet alleen dit akkoord, maar vooral ook het Toekomstakkoord over de handel en investeringen dat nog volledig moet worden uitgewerkt en daarvan staan alleen nog maar enkele politieke hoofdlijnen vast. Het echte werk moet dus nog gaan gebeuren."