Nieuws Actueel

EU hervat afgebroken overleg over handelsdeal met Thailand

De Europese Unie en Thailand nemen na bijna tien jaar hun afgebroken onderhandelingen over een handelsakkoord weer op. Thailand is na Indonesië de belangrijkste economie van Zuidoost-Azië, dat economisch steeds zwaarder telt.

ANP 15 maart 2023

ANP150323127 1

Het overleg lag stil sinds het Thaise leger in 2014 de macht greep. De militairen laten het bestuur inmiddels weer over aan een burgerregering, al heeft die nog autoritaire trekken.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis "verwelkomt de herlancering van de onderhandelingen warm" en wil vaart maken. Belangrijke nieuwe handelsdeals als deze zullen doorslaggevend zijn voor het vergroenen en concurrerend houden van de Europese economie, zegt Dombrovskis. Nu handelen de EU en Thailand al wel veel met elkaar, maar stelt Europa in Thailand nog weinig voor in sectoren van de toekomst als schone energie, elektrische voertuigen en microchips.

Betekenis akkoord

De EU gaat ondertussen in kaart brengen wat een akkoord zou betekenen voor de economie, het milieu, de mensenrechten en de samenleving. Daarmee kan eventuele schade worden beperkt en de opbrengst worden verhoogd, aldus de commissie.

Na decennia van uitgesproken vrijhandelspolitiek luwde het Europese enthousiasme voor handelsakkoorden met buitenlanden de afgelopen jaren juist wat. Maar sinds de coronapandemie, de Russische invasie en de opkomst van China aan het licht brachten dat Europa niet verzekerd is van bijvoorbeeld de aanvoer van allerlei essentiële grondstoffen, maakt de EU weer meer werk van zulke deals.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws