Nieuws Actueel

EU zet stappen tegen VK om schenden afspraken Noord-Ierland

De Europese Unie zet drie strafprocedures in gang tegen het Verenigd Koninkrijk omdat dat volgens haar de afspraken over Noord-Ierland schendt. De juridische stappen kunnen de Britse regering voor de Europese rechter brengen en hoge boetes opleveren.

ANP 15 juni 2022

ANP150622095 1

De regering in Londen wil op eigen houtje af van het zogeheten Protocol voor Noord-Ierland, dat ervoor moest zorgen dat er na de brexit geen harde grens zou komen tussen het tot het Verenigd Koninkrijk behorende Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. Die zou de dure vrede tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten op het eiland op het spel kunnen zetten. Maar het protocol bemoeilijkt de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en zorgt ervoor dat de Noord-Ieren Brusselse regels moeten blijven volgen, klaagt Londen.

De EU hervat een zogeheten inbreukprocedure tegen de Britten die zij vorig jaar had stilgelegd en neemt daarin een volgende stap. De Europese Commissie wilde met de pauze vorig jaar een minnelijke oplossing mogelijk maken, maar Londen heeft daar volgens Brussel zelf een streep doorgezet. Als de Britse regering de EU niet binnen twee maanden tegemoetkomt, kan zij naar het Europees Hof van Justitie stappen. Daarbovenop komen twee nieuwe procedures.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws