Nieuws Actueel

Euro-Mit zet plan Turkse vestiging in de ijskast

Euro-Mit Staal in Vlissingen-Oost ziet voorlopig af van een vestiging in Turkije, meldt de PZC. De situatie in dat land is te onzeker. De verwerker van Japans transformatorstaal overweegt in Turkije een nevenvestiging te openen om zo een Europese anti-dumpingmaatregel te ontwijken.

Frank Balkenende (PZC) 31 maart 2016

Staal 5

Door de vluchtelingenproblematiek, de binnenlandse spanningen en de aanslagen in Turkije, heeft Euro-Mit Staal dat plan geparkeerd. "De Europese wereld is drastisch aan het veranderen en wie weet wat er op korte of middenlange termijn met Turkije gaat gebeuren", laat general manager Peter de Graaff weten.

BodemprijzenHet Vlissingse staalbedrijf dreigt het slachtoffer te worden van Brusselse prijspolitiek. In oktober vorig jaar besloot een meerderheid van de EU-landen een minimum importprijs voor transformatorstaal uit Azië en Amerika in te voeren. Volgens grote Europese staalfabrikanten wordt dat staal voor bodemprijzen in Europa aangeboden. Om hun producten concurrerend te houden, vroegen ze de EU in te grijpen.

DouanevergunningEuro-Mit heeft zich tot nu toe tevergeefs tegen de anti-dumpingmaatregel verzet. Volgens het bedrijf is het hoogwaardige Japanse staal beslist geen koopje. De maatregel tast de concurrentiepositie aan. Daarnaast staan bij klanten banen op het spel. Dat zijn producenten van transformatoren zoals ABB, Siemens en Alstom. Om de anti-dumpingmaatregel financieel te verzachten, vestigt Euro-Mit zijn hoop op het verkrijgen van een speciale douanevergunning. In januari wees een meerderheid van de EU-landen de aanvraag af. Een nieuw verzoek loopt nog.