Nieuws Actueel

Europa onder groene daken dankzij Dutch Greenroof uit Holten

Rolph Markvoort, mede-eigenaar van Dutch Greenroof uit Holten, had zijn bedrijf amper opgericht of de buitenlandse klanten klopten al op de deur. Dutch Greenroof is een handelskwekerij in groendaken. Het groen uit Holten is inmiddels in vele Europese steden terug te vinden op daken van bedrijven, gebouwen en ziekenhuizen.

Van onze redactie 27 mei 2016

Dutch Greenhof vegatiedaken Frans Nikkels

Rolph levert de planten voor vegetatiedaken, ook wel groendaken genoemd. Dit soort daken is steeds vaker in het straatbeeld te vinden, zowel bij particulieren als bij bedrijven. De begroeiing bestaat meestal uit vetplanten, kruiden, mos en gras. “Van veel klanten horen we dat ze de natuur terug willen brengen in de stad”, aldus Rolph. “Onze buitenlandse klanten vinden het vaak bijzonder dat we een compleet pakket leveren en het groendak ook zelf kunnen aanleggen. Dus niet alleen de vegetatie, maar ook de materialen die nodig zijn voor de aanleg van een groendak. Dan moet je denken aan beschermdoeken, drainagematten, waterbuffers, grind en substraat.

Groen uit Holten door heel EuropaDutch Greenroof doet inmiddels zaken met een groot aantal Europese landen. Van Noorwegen tot Portugal en van Engeland tot Slowakije. Het bedrijf levert zowel aan handelaren in beplanting als dakdekkers en rechtstreeks aan bedrijven en particulieren. “Vooral in Noorwegen en Duitsland is een groendak ontzettend populair. In Duitsland krijg je veel subsidie op duurzame energie, maar ook op zo’n groendak. In Nederland gaan veel gemeenten gelukkig ook die kant op.FunctioneelEen groendak is mooi, maar ook functioneel, want het buffert niet alleen water voor de beplanting, het beschermt ook de dakconstructie, vermindert energiekosten en haalt fijnstof uit de lucht. In Nederland hebben we het ziekenhuis in Deventer geholpen met het groene dak toen het bedrijf dat het dak plaatste beschikte over een tekort. Daar is onderzocht dat het grote groendak daadwerkelijk bijdraagt aan een sneller of beter herstel van patiënten. Daar ben ik heel trots op.”

Foto's: Frans Nikkels