Nieuws Actueel

Europese Commissie somber over economie in EU in 2023

De Europese Commissie verwacht dat de meeste EU-landen voor het einde van het jaar in een recessie belanden. De krimp zet door tot in het voorjaar van 2023. Over heel volgend jaar rekent het dagelijks bestuur van de Europese Unie op niet meer groei dan gemiddeld 0,3 procent. "De EU staat op een keerpunt", schrijft de commissie in haar jaarlijkse herfstprognose. Nederland zal volgend jaar met een verwachte groei van 0,6 procent wel iets beter presteren, verwacht ze.

ANP 11 november 2022

ANP111122094 1

De economische vooruitzichten in de EU zijn door de Russische invasie van Oekraïne omgeven door "uitzonderlijk grote onzekerheid", aldus de commissie. De energiecrisis holt de koopkracht van huishoudens uit en drukt op de productie. Het vertrouwen in de economie is scherp gedaald. De grootste dreiging komt van "ongunstige ontwikkelingen op de gasmarkt" en het gevaar van tekorten, vooral in de winter van 2023 - 2024.

Ondanks de oorlog in Oekraïne is de economische groei dit jaar in de EU met gemiddeld 3,2 procent in de eurozone en 3,3 procent in de hele EU beter dan de commissie in juli voorspelde en doet Nederland het met 4,6 procent groei dit jaar ook bovengemiddeld goed.

Maar de inflatie is in 2022 in Nederland ook hoger dan elders in Europa. De commissie verwacht dat de inflatie tegen het einde van het jaar verder oploopt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws