Nieuws Actueel

Europese Commissie wil particuliere belegger op weg helpen

De Europese Commissie wil particulieren beter beschermen als ze gaan beleggen of investeren. Europeanen kiezen nu nog vaak voor sparen, terwijl het voor de economie gunstiger kan zijn als ze ook eens een andere bestemming voor hun geld aandurven, meent de commissie.

ANP 24 mei 2023

ANP240523199 1

Banken keren op spaarrekeningen al jaren nauwelijks rente uit. Spaarders zien door de hoge inflatie zelfs spaargeld verdampen. Maar beleggen of investeren is ook niet altijd aantrekkelijk, omdat het soms moeilijk is risico's te overzien en banken, brokers, adviseurs en andere tussenpersonen flinke commissies in rekening brengen. "Bij hun investeringskeuzes krijgen Europese consumenten nog niet de beste deal", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.

Het dagelijks bestuur van de EU wil onder andere tussenpersonen verbieden om commissie te rekenen als ze klanten niet goed voorlichten. Ook wil het misleidende reclame aanpakken.

Verbieden

De commissie wilde eigenlijk helemaal verbieden dat tussenpersonen provisie opstrijken, zoals in Nederland al tien jaar het geval is. Zo zouden ze de belangen van de klant beter voor ogen kunnen houden. Omdat dat plan veel verzet opriep, is het afgezwakt.

Maar 17 procent van het totale kapitaal van Europese huishoudens bestond vorig jaar uit aandelen en obligaties. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten is dat veel meer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws