Nieuws Actueel

Europese gasprijzen schommelen door mogelijk ingrijpen EU

Het voornemen van de Europese Unie om in te grijpen op de Europese gasmarkt leidt tot schommelingen in gasprijzen. Woensdag zal de Europese Commissie met een voorstel komen om de energiecrisis aan te pakken.

ANP 13 september 2022

ANP130922145 1

Dinsdag liep de prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs uiteen van ruim 181 euro om 07.30 uur tot bijna 192 euro om 10.30 uur. Maandag daalde de Europese gasprijs voor het eerst sinds weken tot onder de 200 euro.

De energieministers van de Europese Unie hebben vrijdag opgeroepen tot dringende maatregelen om de kosten te beteugelen en de markt iets van lucht te verschaffen. Ze hebben de Europese Commissie onder meer gevraagd om een voorstel voor een prijsplafond voor gas.

Lees ook: Licht gaat uit in de kassen door energieprijzen: ‘Veel minder bloemen, planten, groenten en fruit’

Scholtz

Maar dat plan lijkt het niet te gaan halen. Onder meer de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is bang dat een dergelijke ingreep leidt tot minder gasaanbod. Een continent als Azië zou dan bijvoorbeeld veel aantrekkelijker worden voor gasaanbieders.

De Europese gasvoorraden zijn volgens branchevereniging Gas Infrastructure Europe inmiddels voor 84 procent gevuld. Sommige regio's blijven de voorraden tot in oktober aanvullen, voordat er pas een beroep op wordt gedaan.

In combinatie met een normale winter zou de gasopslag in Noord-West Europa daardoor tot eind maart voor 34 procent gevuld kunnen blijven, zo verwacht de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Ook wanneer de gastoevoer uit Rusland volledig stopt. Mocht het kouder worden dan gemiddeld, dan kan dat niveau dalen tot 14 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws