Nieuws Actueel

Europese KVK: China minder aantrekkelijk door streng coronabeleid

China wordt minder aantrekkelijk voor Europese bedrijven om te investeren doordat het land zich meer is gaan richten op politieke doelen, zoals het strenge 'Covid Zero'-beleid, en minder op economische doelstellingen. Daarvoor waarschuwt de Europese Kamer van Koophandel in China.

ANP 21 september 2022

ANP210922065 1

Door nieuwe beleidsbeslissingen wordt China gezien als ,,minder voorspelbaar, minder betrouwbaar en minder efficiënt", staat in een rapport. Hierdoor zoeken bedrijven steeds vaker andere markten op voor geplande of toekomstige investeringen.

,,We zien dat de markt door ideologie krimpt. Ideologie overtroeft de economie", zegt Kamer-voorzitter Jörg Wuttke in een toelichting. Hij verwijst daarbij onder meer naar het hardnekkige streven van China om alle Covid-infecties onder controle te krijgen, ondanks de stijgende kosten. Ook geeft hij als voorbeelden het harde optreden tegen de technische sector en prioriteit geven aan emissiebeheersing, boven economische activiteit.

''We zien dat de markt door ideologie krimpt. Ideologie overtroeft de economie''

Jörg Wuttke, Europese Kamer van Koophandel

Strenge coronabeleid in China werkt als een afschrikmiddel voor Europese bedrijven

Volgens Wuttke werkt het strenge coronabeleid in China als een afschrikmiddel voor Europese bedrijven. Dat komt door ,,de inflexibele en inconsistente" uitwerking ervan. Ook heeft het een verlammend effect op het aantrekken en behouden van zowel buitenlands als Chinees talent.

Lees ook: Voltooide Expo 2020 Dubai resulteert in Hollands welvaren

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws