Nieuws Actueel

Europese leider in chaletbouw komt uit Nieuwleusen

Stipt half negen rijdt een bus Duitsers het terrein aan de Rollecate op. Volgens afspraak, zoals Bertus ten Kate en Rijk Houthuijzen van de Nieuwleusense chaletbouwer Arcabo hun Oosterburen hebben leren kennen. Ze komen voor een filmpresentatie in een speciaal daartoe uitgeruste zaal.

Pieter Steenbergen | Foto: FFU Press Agency 23 april 2016

Chalet nieuwleusen ffu press agency

Sinds 2008 zijn Duitstalige landen een belangrijke afzetmarkt voor de Europese leider in chaletbouw, een bedrijf met 120 mensen in dienst en 40 uitzendkrachten. ,,Twee van onze mensen richten zich speciaal op deze landen, onder wie een Duitser,'' zegt directeur Bertus.

Nachtje slapenHet bezoek is tekenend voor hun werkwijze. ,,We halen een aantal camping- of recreatieparkhouders met een bus op en nemen ze mee langs onze fabrieken en de parken waar onze modellen staan. We laten ze er een nachtje slapen, zodat ze het chalet zelf kunnen ervaren. Onze Duitse klanten krijgen veel Nederlanders op hun park, wij weten natuurlijk welke wensen die hebben."

BuitenlandArcabo levert vanaf de oprichting, nu bijna twintig jaar geleden, aan het buitenland. Anno 2016 komt 40 tot 45 procent van de omzet uit Europa. General manager Rijk Houthuijzen: ,,We begonnen in Engeland en de Benelux, maar in Engeland doen we niets meer, dat land is door de prijs van het pond niet meer interessant. Nu komen de orders voornamelijk uit Duitsland, Oostenrijk en in toenemende mate Scandinavische landen. Door de goede isolatie zijn onze chalets uitermate geschikt voor koudere landen. In Zuid-Europa leven ze voornamelijk buiten, daar liggen geen kansen voor ons.

"Van grote onderlinge smaakverschillen is geen sprake, aldus Bertus. ,,Ja, in Oostenrijk houden ze van hout, in Duitsland ook wel, maar over het algemeen kruipen de verschillende landen daarin steeds meer naar elkaar toe. Vooral luxe speelt tegenwoordig een belangrijke rol."

Vierkante metersNu de populariteit van caravans terugloopt, zoeken recreatieparken naar andere mogelijkheden om zoveel mogelijk rendement uit hun vierkante meters te halen. ,,Daar adviseren wij ze over. Steeds meer mensen gaan een weekendje weg of boeken een korte vakantie, waardoor de vraag naar huur is toegenomen," zegt Rijk.

Arcabo is daarnaast één van de vaste leveranciers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), sinds het bedrijf een Europese aanbesteding won. Ook het door vluchtelingen overspoelde Duitsland klopt daarvoor aan de deur. ,,Maar de recreatiesector blijft veruit onze grootste markt," benadrukt Bertus. Arcabo is in 1996 opgericht. Het bedrijf produceert niet alleen, maar geeft ook advies aan recreatieparken.