Nieuws Actueel

Europese miljoenenboetes ophanden voor biobrandstofkartel

Een Belgische en een Zweedse biobrandstoffabrikant moeten rekenen op flinke boetes van de Europese Commissie. Alco Group en Agroetanol hebben verboden prijsafspraken gemaakt, oordeelt de commissie.

ANP 7 juli 2022

ANP070722144 1

De commissie legde het Spaanse Abengoa eerder al een boete van 20 miljoen euro op voor deelname aan het gewraakte kartel, dat tussen 2011 en 2014 actief zou zijn geweest. Abengoa kreeg een lagere straf omdat het toegaf in de fout te zijn gegaan. Maar Alco Group en Agroetanol, dat opereert onder de naam Lantmännen, weigeren dat.

De producenten van bio-ethanol hebben niet alleen de vrije concurrentie en de vrije markt geschaad, maar ook het klimaat, stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager. Door de standaardprijs kunstmatig hoog te houden, bleven biobrandstoffen volgens haar minder aantrekkelijk dan klimaatonvriendelijkere alternatieven. Dat zou de EU-maatregelen om de klimaatdoelen te halen hebben "ondermijnd".

De twee bedrijven krijgen nog de kans zich te verweren achter gesloten deuren. Daarna neemt de commissie een definitief besluit. De bedrijven riskeren boetes tot 10 procent van hun wereldwijde jaaromzet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws