Nieuws Actueel

Brexit: Europese Unie geeft Britten uitstel tot 22 mei

Het gevaar van een No Deal-Brexit op 29 maart is geweken: de Europese Unie heeft de Britse premier Theresa May uiteindelijk een nieuwe datum gegeven, met een duidelijke voorwaarde.

Redactie De Ondernemer / MVO 22 maart 2019

Juncker may brexit

De voorwaarde die de EU stelt is dat het Lagerhuis een Brexit-deal goedkeurt. Als dat niet gebeurt, dan krijgen de Britten tot 12 april om een ander plan te presenteren aan de EU. Die datum is gekozen omdat de Britten na 12 april geen deelname aan de Europese verkiezingen meer kunnen organiseren.

Volgens premier Rutte is door het verleende uitstel een 'crash' voor volgende week voorkomen. Wel blijft het Brexit-proces moeizaam, zei hij. EU-president Tusk benadrukt dat de Europese Unie zich blijft voorbereiden op een no-deal-brexit.

Lees ook: Brexit-column: Britse kabinet zal zijn koers niet snel wijzigen

May zegt er na het uitstel "alles aan te doen" om ervoor te zorgen dat de Britten de EU verlaten met een deal. Wel heeft ze liever een No Deal-Brexit dan een lang uitstel.

De Europese regeringsleiders hebben op een EU-top in Brussel urenlang overlegsd over het verzoek van May om de Brexit uit te stellen. Ze vroeg om het uitstel omdat het Lagerhuis de Brexitdeal tussen de Britten en de EU meerdere keren afwees.