Nieuws Actueel

Europrof leidt toekomstige topmanagers op

Europrof leidt studentes op tot manager voor de betere hotels en restaurants, schrijft het Brabants Dagblad. De particuliere opleiding in Moergestel richt zich uitsluitend op meisjes. „Jongens, dat zijn stoorzenders.”

Joost Goutziers | Foto: Joris Buijs 24 januari 2017

Europrof

Ze heten Tessa, Lizzy, Heleen en Gemma en ambiëren een baan in een vermaard vijfsterrenhotel of restaurant. In Londen, Parijs, Madrid. Of, zoals studente Lieke, verder weg. Zij vond werk bij een hotel in Abu Dhabi.

Prestaties

Directeur Aracely Andreu loopt met een gast door de gangen van Europrof, de horeca-opleiding in een Moergestels landhuis. Elke studente die passeert, geeft de gast een hand. Docent mevrouw Dirkx steekt ook haar hand uit. „Vriendelijk, representatief, respectvol, zo leiden we onze studentes op”, zegt Andreu. „Ze zijn gepassioneerd.”

Jongens vind je er niet. Bij Europrof worden uitsluitend meisjes gekneed voor een managersrol in de betere hotels en restaurants. Andreu: „Een bewuste keuze. Dit zijn meisjes van 16, 17 jaar. Uit onderzoeken, wereldwijd, blijkt dat gedifferentieerd onderwijs bij jongeren niet werkt. Jongens zijn stoorzenders. In een gemengde klas focussen meisjes zich minder op hun ambitie; ze worden te veel afgeleid. Als ze volledig zichzelf kunnen zijn, liggen de prestaties hoger. Dat is bij jongens ook zo. Het kan goed zijn dat we nog eens een horeca-opleiding speciaal voor jongens beginnen. In een dependance. Dat zou in Amsterdam kunnen zijn.”

Koers Europrof

Zo’n vraag over meisjesonderwijs vindt Andreu niet zo relevant. Veel liever vertelt ze over de koers van Europrof, want er is veel veranderd het laatste jaar. De term fantastisch ligt vooraan in de mond. „Van oorsprong richtten we ons op mbo-4 niveau, maar nu kunnen studenten een diploma halen op EQF niveau 5. We zijn de enige hotelopleiding in Nederland met die Europese kwalificatie. Hotels en restaurants in Europa weten wat onze studenten kunnen. Het zit tussen mbo en hbo in. Onze studenten zijn doeners; ze willen aan de slag. Ze doen ervaring op in de praktijk. Elk jaar, drie jaar lang, gaan ze zes maanden op stage. Meestal in het buitenland. Daar krijgen ze een beurs voor.”

De meiden worden opgeleid tot hotel service manager, restaurant service manager of culinair pastry arts manager (koken, patisserie). Op dit moment heeft Europrof 25 studentes. In de vijf maanden per jaar dat ze op school zijn, krijgen ze les in de preparatie van voeding, huishouding, theorie over voeding en communicatie, om maar wat voorbeelden te geven.

Directeur Andreu: „Een gerenommeerde butler geeft les over etiquette en omgangsvormen en Piet Rutten, ooit directeur van De Swaen en nu wijnhandelaar, geeft masterclasses over wijn.” Solliciteren leren ze van Heinz Strobl, oud-directeur van het Amstel Hotel. En er is een les make-up, want presentatie is van eminent belang.

Strikte kledingvoorschriften

Via e-learning krijgen de toekomstige managers les in Engels, Nederlands, Spaans. Verder kunnen ze kiezen uit Duits of Frans. Tijdens de lessen gelden strikte kledingvoorschriften: zwarte broek of rok, zwarte jas en een sjaal. „Nee, geen piercings of tattoos”, zegt Andreu. „Dat staan we niet toe. Tattoos mogen in ieder geval niet zichtbaar zijn. Een piercing in de buik, dat kan nog, of een kleine op de arm. Maar dan mag een studente geen doorschijnende blouse dragen.”

Skype

Het is niet goedkoop, deze particuliere opleiding: 8.500 euro per jaar, drie jaar lang. „Niet zo duur als andere particuliere opleidingen”, countert Andreu. „Bovendien verdienen studentes tijdens hun stage en krijgen ze een beurs.” Die stages zijn bij aansprekende hotels als Corinthia Hotel op Malta, Hotel Resort in Ierland en Hotel Kilkenny in Ierland. De studenten presenteren zich via skype aan het management.

Op de site van Europrof is een link naar Opus Dei, een streng katholieke prelatuur. Is het een christelijke opleiding? Aracely Andreu blijft enthousiast, maar dit is weer zo’n lastige vraag. Moet dat in het artikel? Het doet de beeldvorming geen goed. „We laten ons inspireren door het geloof, maar beginnen een les niet met een gebed en er zijn ook geen godsdienstlessen. We dragen christelijke waarden uit, als dienstbaarheid, verantwoordelijkheid en respect. Maar moslima’s of niet-gelovigen zijn ook welkom. Huriah is een vluchteling uit Afghanistan. Ze studeert hier en doet gewoon aan de ramadan.”