Nieuws Actueel

Hoe een controversiële multimiljonair uit Wassenaar zijn fortuin verspeelde

Wassenaarder Cees Ligthart (76) was multimiljonair, maar heeft nu vrijwel niets meer. Zijn boeiende levensverhaal leest volgens AD Haagse Courant als een schelmenroman. ,,Ik heb altijd met geld gegooid."

HANS KLIPPUS | Foto: FRANK JANSEN 6 november 2017

De Verschoppelingfrankjansen

Hoeveel zijn vermogen op het 'hoogtepunt' bedroeg? Cees Ligthart weet het niet. ,,En de belasting ook niet", zegt hij met een brede grijns. Het waren in ieder geval meerdere miljoenen.

Nu heeft de Wassenaarder bijna niets meer en woont hij met zijn vrouw in een tweekamerappartement. Zijn humeur lijdt er niet onder. ,,Ik ben leeg begonnen en eindig ook leeg. Ik heb niets meer nodig. Ik zit in een leuk flatje. Eten? Ik heb mijn AOW toch?"

Lees ook: Waarom miljonair worden niet voor iedereen is weggelegd

Het boek over zijn leven leest als een schelmenroman. ,,Cees is een boefje geweest, een linkmiegel", zegt auteur André Buurman.

Hij deed anderhalf jaar over De Verschoppeling, was tientallen keren op bezoek bij Ligthart om zijn verhalen op te tekenen. Het boek heeft 240 pagina's, maar Buurman moest secuur selecteren. ,,Ik ben een verteller", zegt Ligthart. ,,Ik heb zelf nog nooit een boek uitgelezen."

Lees ook: Ondernemerslessen van Marktplaats-miljonair Bob Crébas: duurzaam en rendabel

Ook tijdens het interview vertelt de voormalige multimiljonair anekdotes die Buurman nog niet eerder heeft gehoord. ,,Dit is voor mij ook nieuw, hoor!"

Buurman, een journalist met de draf- en rensport als specialisme, kent de hoofdpersoon van zijn boek van Duindigt. Ligthart was lange tijd de grootste bezitter van wedstrijdpaarden in Nederland. Hij had er honderden, en tegelijkertijd liefst 52 dravers, waaronder toppers als Chokey Treen en Isabella Janssen, die tienduizenden guldens wonnen.

Het levensverhaal van Ligthart kent ook heel trieste en zwarte kanten en dan vooral die uit zijn jeugd. Hij, tijdens de oorlog geboren in een schuilkelder in Breda, werd door meerdere stiefvaders mishandeld. ,,Ik kon mijn oren soms niet geloven", zegt Buurman. ,,Hoe slecht mensen tegen een kind kunnen zijn. Dat heeft mij echt aangegrepen. Cees werd met een tafelpoot in elkaar geslagen en letterlijk van de trap getrapt."

Lees ook: Zo blijft dj en jonge miljonair Martin Garrix rijk en succesvol

Marine

Om de ellendige thuissituatie te ontvluchten, meldde Ligthart zich al op 15-jarige leeftijd bij de marine aan en tekende meteen voor zes jaar. De verhalen uit die tijd zijn smeuïg. Zo liet hij zich in een haven in Australië door zijn collega's wijsmaken dat hij zijn duim moest opsteken naar een politieman en 'You fucking bastard' moest roepen. ,,Ik kreeg met zo'n lange lat toch een klap op mijn kop."

Goud geld

Terug aan wal verdiende de gewiekste Ligthart zijn geld met zeer uiteenlopende dingen. Hij werkte als drummer in Frankrijk, was clown en imiteerde Elvis Presley. Goud geld verdiende hij in de schoonmaakbranche. Hij adviseerde bedrijven hoe ze flink konden bezuinigen en pakte daar een percentage van. Het Kurhaus en KLM behoorden tot zijn klanten. ,,Een kwestie van helder nadenken", was zijn geheim. ,,Ik had geen papieren, heb niets eens de lagere school afgemaakt."

Ligthart begon uiteindelijk zelf een schoonmaakbedrijf, had later onder meer ook nog een uitzendbureau, een slagerij en een wegrestaurant. De guldens en euro's stroomden binnen. Hij woonde in een verbouwde boerderij, had een boot en reed in dure Amerikaanse auto's. ,,Ik heb altijd met geld gegooid. Ik kocht alles wat los en vast zat."

Hij kwam in een vrije val terecht, toen hij in 2004 ziek werd. Hij leed aan een vorm van leukemie. ,,De rode bloedlichaampjes vraten elkaar op", legt Ligthart het op zijn manier uit. ,,Ik kreeg zware medicijnen, en daar werd ik helemaal gek van. Ik ging onverantwoorde zaken doen en raakte alles kwijt."

Uit de tijd

En nu? Natuurlijk heeft Ligthart nog weleens bijzondere ingevingen. ,,Maar ik ben een beetje uit de tijd geraakt. Aan computers, e-mails en dergelijke doe ik niet. Dat vind ik niks. Dan zitten ze niet meer op je te wachten."

Hij vindt het allemaal best. ,,Met mijn verhalen blijf ik voor eeuwig miljonair. Tot de dag dat ik me niets meer kan herinneren."

Ik heb altijd met geld gegooid. Ik kocht alles wat los en vast zat

Cees Ligthart