Laatste update: 11 augustus 2023 15:15
Volgens hem verhogen particuliere verhuurders van winkelpanden momenteel noodgedwongen de huren fors om nog quitte te kunnen spelen. Dat is het gevolg van nieuwe wetgeving, waarbij particuliere verhuurders te maken krijgen met box 3. Daarbij gaat de overheid ervan uit dat er een rendement van 6,17 procent gemaakt wordt met de verhuuractiviteiten, waar vervolgens belasting over betaald moet worden.
,,Maar dat soort rendementen kunnen verhuurders helemaal niet maken. En winkeliers kunnen deze huurverhogingen niet betalen. De winkelstraten worden hiermee kapotgemaakt", stelt Moers. ,,Het kabinet heeft met deze maatregel niet aan de winkelstraten gedacht, het is onvoorstelbaar. Hier stimuleer je de economie natuurlijk niet mee", vervolgt hij.
Lees ook: Einde in zicht? 'Big Bazar kan slag met Action niet meer winnen'
Kleine beleggers laten huren stijgen
Volgens de deskundige zijn er in Nederland heel veel winkelpanden in handen van kleine particuliere beleggers. Hij kan zich de problemen van Big Bazar dan ook goed voorstellen. ,,Ze worden geconfronteerd met allerlei bezitters van panden die allemaal de huur omhoog willen brengen."
Onlangs vroeg een verhuurder van een winkelpand in Goes faillissement aan voor Big Bazar. De totale huurschuld voor dat pand liep op tot 20.000 euro. Vorige maand kwam aan het licht dat twee Big Bazar-filialen in Noord-Holland hun deuren moesten sluiten wegens huurachterstanden. Ook zouden er achterstanden zijn in Vlaardingen en ‘s-Gravenzande. Een filiaal in Beverwijk moest op last van de rechter worden ontruimd, nadat bijna 50.000 euro aan huur niet was betaald.
Lees ook: Aantal faillissementen neemt voor het eerst in drie maanden af
'Totale onzekerheid'
Makelaarsorganisatie NVM waarschuwde eerder al dat verhuurders verliezen lijden als gevolg van de regulerende overheidsmaatregelen. Daardoor moeten zij hun panden noodgedwongen verkopen.
Naast de huurverhogingen, krijgen winkeliers volgens Moers ook tegenvallende consumentenbestedingen voor de kiezen. ,,Mensen houden hun hand op de knip. Dat heeft te maken met de totale onzekerheid in de wereld op dit moment. Vooral Nederlanders zijn heel erg bezig met geld sparen", aldus de retaildeskundige.
'Meeste verhuurders kunnen zich geen lagere huren veroorloven'
Hans van Tellingen van winkelcentrumonderzoeker Strabo is het deels eens met Paul Moers, maar ziet geen massale faillissementen voor zich. Het gaat 'verrassend goed met de retail' schreef hij onlangs in een opiniestuk voor EW en, stelt hij, 'als reactie op de lockdowns bleek er juist een enorm terugveereffect van de stenen retail te zijn. Tot voor kort was er sprake van omzetgroei én volumegroei bij de fysieke winkels. Nu is er tijdelijk geen sprake van volumegroei vanwege de hoge inflatie, maar dat zal zich herstellen'.
'De hoge huren? De meeste verhuurders kunnen zich geen lagere huren veroorloven, want dan daalt de boekwaarde van het pand en dan zullen financiers terugbetalingen eisen van geleend kapitaal, waardoor ook verhuurders failliet kunnen gaan'. Van Tellingen pleit voor goed overleg tussen retailers, eigenaren, banken en overheid ' teneinde de retailbranche gezond te houden'.