Nieuws Actueel

Experts: arbeidsmarktkrapte kan Nederlandse ontslaggolf voorkomen

Nederland hoeft zich niet direct zorgen te maken dat de ontslaggolf onder grote Amerikaanse bedrijven hiernaartoe overwaait. Werkgevers in de Verenigde Staten zijn over het algemeen veel "radicaler met het op straat zetten van personeel". Daarnaast denken deskundigen Ton Wilthagen en Rob Witjes dat de ongekend krappe arbeidsmarkt organisaties in ons land wel twee keer laat nadenken voor zij personeel laten gaan.

ANP 27 januari 2023

ANP270123183 1

"Na al die moeite met het binnenhalen van werknemers, laat je ze niet zomaar weer weggaan", constateert hoogleraar arbeidsmarkt Wilthagen (Tilburg University). "Dat personeel wil je bij je houden." Arbeidsmarktdeskundige Witjes van uitkeringsinstantie UWV is het met hem eens. "Maar je moet als bedrijf ook niet te lang wachten, want dan kan het ook echt fout gaan met je zaak." Volgens Witjes volgen er alsnog veel ontslagen als de recessie zwaar genoeg is of belangrijke bedrijven failliet gaan.

En hoewel "elk individueel ontslag natuurlijk vervelend is" volgens de UWV’er, kan de schaarste aan personeel ontslagen werknemers ook snel weer aan een baan helpen. Wilthagen en Witjes zien allebei dat de Nederlandse arbeidsmarktkrapte bovengemiddeld hoog is. Witjes: "In andere tijden zouden we over deze ontslagcijfers bezorgd moeten zijn, maar nu is er de geruststelling dat er veel vraag naar mensen is."

Spannende maanden

Toch noemt Witjes de ontslaggolf in de VS - onder meer techgiganten Microsoft en Google-moeder Alphabet schrapten minstens 10.000 banen - logisch. Ook in Nederland gaat het aantal ontslagen en werklozen volgens hem oplopen door de slechtere economische situatie. "Vaak duurt het zo'n negen maanden voordat je die invloed echt merkt op de arbeidsmarkt, maar dat zie je nu gebeuren. Het gaan spannende maanden worden, met meer berichten over bedrijven die mensen gaan ontslaan."

Via het Eindhovens Dagblad werd vrijdag ook bekend dat bij medisch technologiebedrijf Philips in Nederland duizend banen gaan verdwijnen. Volgens Wilthagen hoeft dit echter geen teken te zijn van een beginnende ontslaggolf. De Nederlandse gevallen, met eerder ook webwinkel bol.com en zonneautomaker Lightyear, staan volgens de hoogleraar op zichzelf door uiteenlopende incidenten. "Ik maak me er niet meteen ongerust over."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws