,,We hebben al te maken met een krappe arbeidsmarkt. Als de beschikbaarheid van werknemers nog meer afneemt, dan ontstaat er een prijzenslag om personeel”, zegt retailexpert Michel Kregel. ,,Als de kostprijs omhooggaat, ontkomen we er niet aan dat we meer betalen voor groente en fruit of voor een pakketje dat wordt bezorgd.”
Volgens Kregel zal dat vooral het geval zijn in distributiecentra. ,,Een groot deel van de bezetting bestaat uit arbeidsmigranten. Als de kostprijs vanwege een nog groter tekort aan personeel omhooggaat, gaan we als consumenten meer betalen. Dat zien we nu al in de horeca, maar ook bij de flitsbezorgers.”
Lees ook: Ruim helft openstaande vacatures moeilijk te vervullen, vooral problemen in bouw
De discussie over het nut van arbeidsmigranten duurt voort. In totaal zijn er meer dan 800.000 werknemers uit vooral Oost-Europa werkzaam in ons land. Ook demissionair minister Karien van Gennip (Werkgelegenheid) zette onlangs bij de presentatie van een rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 vraagtekens bij de komst van nog meer arbeidsmigranten.
,,We hebben echt een probleem als het voor werkgevers aantrekkelijker is om drie medewerkers uit Oost-Europa te halen dan te investeren in een robot. Nederland moet geen lagelonenland willen zijn”, zei ze. ,,De lusten van goedkope arbeid zijn voor de werkgever, terwijl de samenleving de lasten draagt. Dat moet eerlijker. De overheid heeft daar wat mij betreft een leidende rol in en moet het niet alleen aan de markt overlaten.”
‘Er wordt vooral veel geroepen’
Vakbond CNV zette het onderwerp een aantal jaren geleden op de kaart door te pleiten voor het afremmen van arbeidsmigratie. Ook in de politiek gaan steeds meer stemmen op om dit te realiseren. Bovendien leidt de toestroom van arbeidsmigranten tot veel problemen. Uitbuiting en slechte huisvesting zijn aan de orde van de dag.
Lees ook: Personeelsproblemen in de horeca? Deze oplossingen vinden we op de Horecava
Maar de vraag is vooral wie het werk dan wel gaat doen en wat de gevolgen zijn, meent consumentenpsycholoog Wendy Oude Veldhuis. ,,Er wordt vooral erg veel geroepen, maar wil de meerderheid in ons land wel een beperking van de arbeidsmigratie? Deze mensen doen wel het werk dat wij niet willen of kunnen doen.”
Oude Veldhuis laat verder weten dat we mogelijk meer gaan betalen voor bepaalde producten. ,,Maar de vraag is natuurlijk wat de gevolgen zijn en hoe we dat gaan oplossen. Het is makkelijk schreeuwen dat we af willen van arbeidsmigranten. Maar wat zijn de alternatieven dan?”