Personeel

Personeelsproblemen in de horeca? Deze oplossingen vinden we op de Horecava

Bezoekers op de Horecava, de grootste Nederlandse horecavakbeurs. Ondernemers met een restaurant of cafe zien in de RAI de nieuwste hapjes en drankjes. ANP
ANP
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het positieve nieuws dat Koninklijke Horeca Nederland brengt, is dat het personeelstekort wel wat is afgenomen in de afgelopen jaren. Positief nieuws voor de korte termijn, want uit de getallen van de branchevereniging blijkt dat deze ontwikkeling geen trend is, maar eerder een trendbreuk.

Voor de komende jaren verwacht KHN dan ook dat de personeelstekorten niet weg zullen gaan. Door de vergrijzing in de samenleving zijn er relatief gezien minder jongeren, en juist die bemannen een groot gedeelte van de horecazaken. Bij restaurants wordt ongeveer de helft van het personeel ingevuld door de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar.

Lees ook: Horeca moet duurder worden om faillissement te voorkomen’

Lees verder onder de advertentie

Personeelsplanning optimaliseren

Van die jonge mensen werkt ook een groot gedeelte parttime. Een vanzelfsprekendheid bij de veelal scholieren en studenten, wel een extra uitdaging voor je personeelsplanning. Om die planning te vereenvoudigen lanceert Nostradamus een AI-upgrade van hun personeelsplanning tool. Bob Nuijten vertelt namens het bedrijf dat met hun ‘klassieke’ planningstool een efficiëntieverhoging van 4 tot 6 procent verwacht mag worden. Bij de AI-toepassing wordt dit verbeterd tot zo’n 10 procent is de verwachting. Dit komt doordat de tool kijkt naar verwachte drukte en invoerde doelstellingen qua omzet per gewerkt uur waar het programma rekening mee houdt.

Lees ook: Smaakchef winnaar Horeca Innovation Award 2024

Om te zorgen dat die veelal jonge medewerkers snel binnen je bedrijf zijn opgeleid op een manier die past bij hun generatie staat Wizzflix er met hun onboardingsapp. Die zorgt met een scala aan mini-trainingen voor een snelle manier van je personeel trainen. Waarbij het bedrijf een mix biedt van mogelijkheden om een basis van verplichte trainingen te geven op basis van functieprofielen die je als ondernemer zelf invult.

Lees verder onder de advertentie

Getraind personeel

Als die getrainde medewerkers achter de bar komen te staan dan kan Pourify een ondersteunende dienst bieden. Het bedrijf dat genomineerd was voor een Horeca Innovatie Award biedt een maandag gelanceerde app die in de basis zorgt dat de hoeveelheden tot op de druppel nauwkeurig worden uitgeschonken. Door een analyse tool erachter kun je als leidinggevende zien wie op welk moment het productiefst was, en door middel van gamification zorgt de app voor een boost van de productiviteit van je barmannen en -vrouwen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De oprichters van L'OUI, Daan Gijbels (l) en Edwin de Koeijer L'OUI
L'OUI
Lees verder onder de advertentie

Om te zorgen dat je minder personeel achter de bar nodig hebt heeft L’OUI een vernieuwing van hun ‘nespresso van de cocktails’ gelanceerd. De cocktailmachine waar alleen een blikje in hoeft om een cocktail te produceren, was een all-in apparaat dat eigenlijk alleen werd verhuurd. De vernieuwde kleinere variant is door het bedrijf van Daan Gijbels en Edwin de Koeijer in de markt gezet om ook cocktails te kunnen maken in horecabedrijven met een beperktere ruimte op de bar. Het verschil tussen het oude en het nieuwe apparaat zit gedeeltelijk in de bereiding: bij de nieuwe moet de barman zelf nog ijs toevoegen. En in de kosten: de oude werd voornamelijk verhuurd, de nieuwe is te koop.

Kijk ook hier het recente interview met Daan Gijbels bij De Ondernemer live terug: L’OUI wil de horeca veroveren met de Nespresso voor cocktails

Ook in de keuken werd een innovatie gelanceerd met de Omni-kookrobot van Hakvoort. Het apparaat dat in China en Amerika al gemeengoed is bij onder meer Walmart, produceert nagenoeg zelfstandig onder meer pasta’s, maar kan ook roerbakken, marineren of sudderen. Aan het einde van de bereiding schiet de kookrobot automatisch in de schoonmaakstand zodat ook de hygiëne gewaarborgd is. Kleine voetnoot werd er direct bij gegeven: het apparaat is handig om eenvoudige gerechten of bijgerechten te produceren. Voor meer ingewikkelde recepturen blijft de chef toch onmisbaar.

Lees verder onder de advertentie