Nieuws Actueel

Export bloemen en planten geraakt door personeelstekorten

De export van bloemen en planten wordt minder, omdat handelaren last hebben van personeelstekorten. Ook de hoge kosten voor transport zitten de uitvoer dwars. Onder meer de export naar België en Frankrijk valt de laatste tijd lager uit, zo meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten op basis van exportstatistieken van Floridata.

ANP 15 juli 2022

ANP150722089 1

Volgens Matthijs Mesken, directeur van de VGB, zijn er meer redenen waardoor de export van bloemen en planten de laatste maanden stagneert. Dat komt volgens hem ook door de hoge inflatie waardoor consumenten minder te besteden hebben. Verder hangen de oplopende energieprijzen "als een donkere wolk" boven de sector, aldus Mesken. "De komende tijd brengt veel onzekerheid met zich mee en dat baart ons zorgen", zegt hij.

Ondanks de onzekerheden de laatste tijd groeide de export van bloemen en planten in de eerste helft van het jaar tot recordhoogte. In de meetperiode werd voor een recordbedrag van 4,1 miljard euro aan sierteeltproducten geëxporteerd. Vooral snijbloemen vonden gretig aftrek. De uitvoer van deze groep steeg met 3 procent tot 2,5 miljard euro. De uitvoer van planten liet een krimp van 3 procent zien tot 1,6 miljard euro.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws