Nieuws Actueel

Extreme drukte Black Friday: Aboutaleb sluit alle winkels centrum Rotterdam

Alle winkels in het centrum van Rotterdam moesten vrijdagavond per direct dicht. Dat besloot burgemeester Ahmed Aboutaleb omdat het er extreem druk was. Drommen mensen waren op de stad afgekomen voor Black Friday-deals.

Van onze redactie 27 november 2020

Rotterdam aboutaleb coronacrisis black friday

Foto: AD/Bart Hoogland.

De gemeente had contact met de winkeliersvereniging om ervoor te zorgen dat iedereen zijn deuren sloot; dat gebeurde ongeveer een halfuur voor sluitingstijd.
Vrijdagmiddag al deed Rotterdam een oproep om niet meer naar de stad te komen. Toen al liep het vol met mensen. De politie en de gemeente Rotterdam bekijken nog hoe ze de rest van het weekend aan gaan pakken. Ook zaterdag en zondag zijn er nog Black Friday-koopjes te scoren.

'Winkeliers hebben er alles aan gedaan'

,,De winkeliers hebben er alles aan gedaan om het goed te laten verlopen, maar het is gewoon veel en veel te druk. Mensen denken dat regels niet voor hen gelden, maar alleen voor anderen”, zegt de woordvoerder van de burgemeester.

,,Het is een stevige maatregel maar we hebben er uiteraard gehoor aan gegeven”, reageert Dominique van Elsacker, directeur van de Urban Department Store Rotterdam, de stichting die werkzaam is voor de winkeliers en pandeigenaren. ,,Binnen een kwartier waren alle deuren gesloten en dat is een prestatie te noemen.”

Lees ook: Black Friday: gezondheid versus economie

Ook topdrukte Black Friday in Eindhoven

In meerdere grotere winkelsteden was het bijzonder druk en volgden vooral via social media oproepen om niet meer naar het centrum of bepaalde winkels te komen. Handhavers deden hun best de drukte te spreiden en/of mensen te wijzen op het gebruik van een mondkapje, zoals in Eindhoven (video hieronder).

MyChannels Video ID: 182721

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.