Nieuws Actueel

Fabrikant Siemens: olielek hoeft Nord Stream 1 niet te stoppen

Een olielekkage in een pompsysteem hoeft nog geen reden te zijn om gaspijpleiding Nord Stream 1 af te sluiten. Dat zegt de Duitse fabrikant van turbines, Siemens Energy, in een reactie op het Russische staatsgasconcern Gazprom, dat vrijdag aankondigde de belangrijke leiding door de Oostzee vanwege de technische problemen langer dicht te houden.

ANP 3 september 2022

ANP030922001 1

Gazprom sloot de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland woensdag voor een periode van drie dagen. Vanwege de olielekkage in een compressorstation bij Portovaya, dicht bij de Finse grens, kan de turbine niet veilig werken en blijft de pijpleiding voor onbepaalde tijd buiten gebruik, meldde het Russische concern vrijdag. Een reparatie zou alleen in een gespecialiseerde werkplaats mogelijk zijn.

Siemens Energy stelt in een verklaring juist dat "een olielek de werking van een turbine niet beïnvloedt". Bovendien kan een eventuele reparatie ter plaatse en "routinematig" worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er volgens de Duitse fabrikant voldoende andere turbines beschikbaar in het Russische compressorstation.

Gazprom meldde eerder in een bericht op Telegram dat "vertegenwoordigers van het Duitse Siemens Energy een verslag over het olielek ook zouden hebben onderschreven".

De Europese Commissie beschuldigde het Russische staatsbedrijf er vrijdag al van de gasstromen via de Nord Stream 1 onder valse voorwendselen te hebben stopgezet. Brussel gelooft niets van de technische problemen en noemt Gazprom onbetrouwbaar.

Gazprom verlaagde de toevoer van gas naar Duitsland via Nord Stream 1 voor de sluiting van woensdag al tot 20 procent van de maximale capaciteit. Ook hiervoor droeg het gasconcern technische problemen als reden aan. Die zou Gazprom niet kunnen verhelpen door westerse sancties.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws