Nieuws Actueel
Failliet Fortis schikt voor Europees recordbedrag
,,Een historische deal,'' zo omschrijft Paul Koster, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) de schikking van 1,2 miljard euro voor gedupeerde aandeelhouders van het failliete Fortis. En het is een recordbedrag voor een Europese schikking, volgens de VEB. De deal was gisteren in alle vroegte rond, schrijft het AD.

De Belgische verzekeraar Ageas heeft de strijdbijl begraven en is tot een akkoord gekomen met de belangenbehartiger van de aandeelhouders VEB, de Belgische beleggersvereniging Deminor en de claimorganisaties FortisEffect en Sicaf.
Daardoor is een einde gekomen aan een reeks rechtszaken voor onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis, die in 2008 kopje onder ging.
Wanbeleid
Het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN Amro over. Daarmee werd de kapitaalpositie dusdanig verzwakt, dat het bedrijf niet in staat was de kredietcrisis die kort daarop losbarstte het hoofd te bieden.
In oktober 2008 werden de Nederlandse onderdelen genationaliseerd, terwijl de Belgische bankactiviteiten verkocht werden aan BNP Paribas. Het restant van het financiële concern ging als verzekeraar verder onder de naam Ageas. Aandeelhouders zagen hun bezit dramatisch in waarde zakken. In totaal ging er zo zeker 10 miljard euro aan beurswaarde verloren.
,,Dat heeft veel stille pijn veroorzaakt,'' zegt Koster. ,,Fortis was een volksaandeel in België en het dividend was voor veel mensen een aanvulling op hun pensioen,'' aldus de VEB-directeur.
Reden voor gedupeerde aandeelhouders om Fortis wegens wanbeleid voor de rechter te slepen. Fortis zou beleggers hebben misleid door informatie over de zwakke kapitaalpositie achter te houden.
De 1,2 miljard die nu beschikbaar komt, vergoedt lang niet alle schade. Toch verdedigt de VEB de deal. ,,Wij hebben berekend dat aandeelhouders 10 tot 15 procent van hun schade vergoed krijgen. Bij vergelijkbare internationale deals is dat 8 tot 12 procent. En vergeet niet dat de mensen dit geld straks zo in de tas krijgen. Doorprocederen had nog wel 10 jaar kunnen duren en de uitkomst is ongewis,'' zegt Koster.
De deal is nog niet definitief. Eerst moet het Gerechtshof in Amsterdam nog oordelen of de deal redelijk is en of de claimanten voldoende representatief zijn voor de aandeelhouders. Koster verwacht weinig problemen. ,,Alleen de VEB vertegenwoordigt al 38.000 gedupeerde aandeelhouders.'' Als de rechter positief oordeelt, kan het geld onder de gedupeerden worden verdeeld. Dat kan nog 1,5 tot 2 jaar duren.