Aan het woord is Rob Reijnen die al dertig jaar een bekend gezicht is op het Piusplein, vroeger als mede-eigenaar van café Bolle. „’t Elfde is horecahistorie. Wat eigenaren Cees en Lucia hebben opgebouwd, mag niet verdwijnen.” Toch sloot het oudste eetcafé in december de deur, na 42 jaar ging het noodgedwongen dicht. Reijnen in het AD: „Dat had ik totaal niet aan zien komen.”
Ze waren ooit het eerste eetcafé van Tilburg, in een tijd dat er sowieso nauwelijks horeca in de omgeving was
‘t Elfde Gebod worstelde met verschillende problemen
Bij de horecazaak ‘t Elfde Gebod worstelden ze met verschillende problemen en met veranderende tijden. De omzet liep al een tijd terug, ondertussen kampten ze met een coronaschuld, de energiecrisis, flinke prijsstijgingen bij inkoop en huisvesting, steeds hogere personeelskosten en zeer slechte weer in het voorjaar en de zomer.
En in die 42 jaar kwam er flink wat concurrentie bij. Ze waren ooit het eerste eetcafé van Tilburg, in een tijd dat er sowieso nauwelijks horeca in de omgeving was; alleen café Brandpunt zat er om de hoek.
Horecamannen willen kroeg weer op poten zetten
Reijnen legde eerst contact met de familie en stapte toen naar de curator. Samen met horecamannen Erwin Schellekens (LOC Brewery) en Dolf Colen (café Stoffel) wil hij het café weer op poten zetten. Yorn de Roos wordt het gezicht van de horecazaak. ,,We hopen met carnaval al open te kunnen, de vergunning is aangevraagd. Daarna gaan we het café tegen het licht houden. Wat kan beter? Wat moet er anders?”
Reijnen denkt dan vooral aan het bruine kroeg-gevoel. ,,Een café zoals je ze in Antwerpen vindt, zo moet 't Elfde Gebod naar mijn mening zijn. Warm en bruin. En nee, de naam blijft hetzelfde, die is veel te leuk en daar kun je veel mee.”
Lees ook: Deze ondernemers willen af van QR-codes in de horeca