Nieuws Actueel

Familie De Groen gaat brouwerij Grolsch niet terugkopen

De familie De Groen, vroeger eigenaar van Grolsch, is niet van plan de brouwerij terug te kopen. Dat zegt Frans de Groen, voormalig directeur van de brouwerij, in reactie op steeds sterker wordende geruchten dat de familie een bod voorbereidt. „Als dat zo zou zijn zou ik het u niet vertellen, maar het is niet waar. Wij zijn niet van zins om daar in te stappen.”

Van onze redactie 6 januari 2016

Grolsch Brouwerij 2 Frans Nikkels

Grolsch moet verkocht worden omdat moederbedrijf SABMiller samen gaat met mega-drankenconcern ABInBev. De gecombineerde marktaandelen van deze partijen zijn zo groot dat ze in sommige landen voor problemen met de mededingingsautoriteiten zorgen. ABInBev wil daarom Grolsch kwijt, tegelijk met het Italiaanse biermerk Peroni. De waarde van Peroni wordt geschat op bijna een miljard euro, Grolsch op rond de 300 miljoen.

Haast vanwege fusieABInBev heeft haast met de verkoop, omdat de fusie met SABMiller pas kan doorgaan als de mededingingszaken geregeld zijn. In de week voor kerst werden ongeveer tien potentiële partijen benaderd die interesse in Grolsch/Peroni kunnen hebben.

Familie De GroenDe familie De Groen werd de laatste tijd ook regelmatig genoemd. In 2008 vloeide ongeveer eenderde van de verkoopprijs van 816 miljoen voor Grolsch naar de familie. Dat geld werd verdeeld over de verschillende takken van de familie. De neven Andries en Frans zijn de enigen die nog actief zijn in de bierwereld: ze hebben ambachtelijke brouwerijen in het Belgische Wilderen, in Boonville, Californië en in het Duitse Rügen. Frans de Groen: „We zijn samen actief in kleinere brouwerijen en dat bevalt ons heel goed. Wat de verkoop van Grolsch betreft weet ik net zoveel als u, namelijk wat ik op het internet lees. En wat daarvan waar is weet ik ook niet.”

ABInBev wil eind februari een definitieve deal hebben afgerond.Foto: Grolsch Brouwerij (Frans Nikkels)