Nieuws Actueel

Familie van Herwijnen: vijf generaties ondernemerschap

Van horloges tot textiel en van lingerie tot legerspullen. De familie Van Herwijnen verkocht door de 125-jarige geschiedenis heen werkelijk van alles, maar één ding bleef altijd hetzelfde: de locatie aan de Dorpsstraat 66 in Zoetermeer. Dat schrijft het AD.

Mike Boeschoten | Foto: Daniella van Bergen / Van Herwijnen 23 september 2016

Van herwijnen 1065 1

Waar ik heel trots op ben, is dat mijn betovergrootvader begon als klokkenmaker, dat zijn zoon spekslager werd en dat diens zoon en vrouw een textielwinkel begonnen." Aan het woord is Dennie van Herwijnen (37), sinds 2011 eigenaar van wat nu Van Herwijnen Outdoor Store heet. Hij is de vijfde generatie van de familie die sinds 1891 zetelt in het winkelpand van Dorpsstraat 66.

,,Vanaf dag één werd ik erbij betrokken door mijn ouders. Ik hielp toen ik zes was mijn eerste klant met de verkoop van een paar sokken. Dat is mij altijd bijgebleven. Op de basisschool twijfelde iedereen wat ze later gingen doen, maar bij mij was dat al duidelijk. Als ik later schoolvrienden tegenkwam, zeiden ze; jij hebt zeker de zaak van je ouders overgenomen?"

BlauwdrukVan Herwijnen doet zijn relaas aan de keukentafel van het woonhuis boven de winkel. Aan de muur hangt een blauwdruk van het pand dat stamt uit 1590. Herwijnen zetelt in het oudste gebouw van Zoetermeer, al gaat het onderste deel van de toren van de Oude Kerk volgens het Historisch Genootschap Oud Soetermeer nog verder terug; naar de vijftiende eeuw.

,,De voorgevel is rond 1915-1920 vervangen, maar de stenen aan de achterzijde stammen nog uit 1590, voor zover wij weten. Dit is het oudste pand van Zoetermeer. Ik denk daar niet altijd bij na, maar heb hier toch het grootste gedeelte van mijn leven gewoond", aldus Van Herwijnen, die even verderop aan de Leidsewallen werd geboren. ,,Mijn ouders wonen hier nog."

Het begint allemaal met Pieter van Herwijnen, die in 1845 wordt geboren in Dordrecht en met zijn vrouw Jacoba van Elst naar Zoetermeer verhuist. Als 45-jarige ondernemer start hij in 1891 met een horloge- en klokkenmakerij aan de Dorpsstraat 66. Dat houdt hij vol tot ongeveer 1924, waarbij Pieter zijn assortiment ook nog uitbreidt met een boekhandel in hetzelfde pand.

Pieter en Jacoba krijgen negen kinderen, onder wie Gerrit, die in 1900 een spekslagerij begint op de plek waar nu de Zeeman zit. Als zijn vader in 1925 stopt met de horlogemakerij, gaat Gerrit verder op nummer 66. Er volgt een verbouwing: er komen een slachtplaats, rookkamer en pekelbaden bij. De producten slaan aan; koningin Wilhelmina laat zelfs speciaal een bode langsgaan bij Gerrit.

TextielZoon Tinus neemt in de jaren vijftig de handwerk- en fourniturenwinkel van zijn moeder over, want Gerrit is wegens gezondheidsredenen niet meer in staat de slagerij te runnen. Tinus begint later ook met Van Herwijnen's Textiel. Matrassen, bedden, kostuums; hij verkoopt er van alles naast. In 1969 richt hij met enkele andere ondernemers één van de eerste vijf Livera's (lingeriewinkel) op in Nederland.

,,Dat was een gouden greep. Iedereen vond het raar, maar het was de eerste stap richting specialisatie. Lingerie was de voorloper van de kampeerartikelen en wandelschoenen", licht Van Herwijnen toe. ,,De vraag veranderde door de jaren heen continu. Wij speelden daar steeds op in."

Nieuwe tijden breken aan. Gerrit van Herwijnen en Linda van der Stelt- de ouders van Dennie- volgen als vierde generatie. Op 17 oktober 1985 beginnen zij een dumpzaak met militaire- en vrijetijdskleding, schietsportartikelen en messen. ,,De dumpzaak intrigeerde mijn vader." In 1994 volgt een grote verbouwing waarbij er tijdelijk werd ingetrokken bij De Graanschuur.

VuurwerkBehalve de dumpzaak is er nog iets anders dat Gerrit intrigeert: vuurwerk. ,,Mijn vader moest en zou dat verkopen." In 1996 organiseert Gerrit voor het eerst een vuurwerkdemonstratie voor de Crown Collection in Zoetermeer. Eerst achter de Hoogvliet, later op een wat groter parkeerterrein bij de oude Spar. Tegenwoordig fungeert de Dobbeplas als decor van dit jaarlijkse evenement.

In 2008 volgt renovatie van de voorgevel en de entree en verandert de naam van Dump Van Herwijnen in Van Herwijnen Outdoor Store. Dennie staat er nu aan het roer, met sinds 2014 de focus op wandelsport en buitenactiviteiten. Hoe de toekomst eruit ziet? ,,Eén ding is zeker: ik ga de traditie doorbreken, want ik heb geen zoons, maar twee dochters. Of zij de winkel overnemen, weet ik niet. Vind ik ook niet belangrijk, al zal ik het ze heus wel eens vragen."