Nieuws Actueel

Familiebedrijf Diks wil op een duurzame manier meer auto's verhuren

Familiebedrijf Diks viert dit jaar zijn 70-jarige bestaan. Derde generatie Niels Diks is, net als vader Ronald, bewust van de groeimogelijkheden van de Amsterdamse autoverhuurder. “We willen groeien, maar continuïteit en stabiliteit staan voorop.”

Noémi Prent (NU.nl) | Foto: Rene Manders 21 maart 2019

Vader Zoon Diks

Sinds zijn 18e zit Ronald Diks in het familiebedrijf. Het autoverhuurbedrijf staat in Amsterdam en omstreken vooral bekend om de kobalt blauwe busjes met opvallende gele belettering. In de jaren ‘70 bedacht Diks de kleurcombinatie. Het ging zo ver dat zelfs de trap naar de slaapkamers in het ouderlijke huis dezelfde kleuren kreeg.

Al 47 jaar zweert Ronald Diks trouw aan het bedrijf dat zijn vader oprichtte. Nooit heeft hij voor een andere onderneming gewerkt. Zorgen om de bedrijfsopvolging heeft hij niet gehad. Oudste zoon Niels Diks (29) stak op jonge leeftijd zijn ambities niet onder stoelen of banken. “Op z’n derde riep hij al: ik word later baas van Diks”, zegt Diks senior met een schorre stem. Plaats van handeling is het hoofdkantoor van de Amsterdamse autoverhuurder in het industrieterrein Westelijke havengebied.

Feest

De heesheid liep hij op tijdens een feestje het weekend ervoor. Of zeg maar gerust feest, dat plaatsvond in het Van der Valk Hotel in Den Haag, waar ruim 130 gasten het 70-jarige bestaan van het Amsterdamse autoverhuurbedrijf vierde. “Het was geweldig”, kraait Ronald Diks, voor wie het jubileum ongeveer gelijktijdig samenviel met zijn 65e verjaardag.

De familie Diks is niet vies van een feestje. Vorig jaar gaf het de ‘Dikste verhuizing van Nederland’ weg aan een stel twintigers die op kosten van de autoverhuurder thuis op de Wallen een feest mochten organiseren. Een dj kwam, evenals rapper Bizzey. De rosse buurt in Amsterdam-centrum bleek wel bestand tegen het feestgedruis.

Rijschoolinstructeur

Vijf jaar voor de geboorte van Ronald Diks, wordt Diks Autoverhuur opgericht door vader Paul. Dat gebeurt in 1949. Hij verdient zijn geld als rijschoolinstructeur. De ras-Amsterdammer ziet leerlingen slagen voor hun rijexamen, maar tegelijkertijd dat ze geen auto hebben om zelfstandig de weg op te kunnen. Een eigen auto is voor veel Nederlanders te duur, zeker in de naoorlogse jaren van wederopbouw.

Paul Diks doet die aankoop wél: een Chevrolet. Maar niet om zichzelf te verplaatsen. Hij begint de auto, geparkeerd voor huize Diks in de Stadionbuurt, te verhuren. Zo bellen mensen aan om de sleutel op te halen en leveren die weer af als ze klaar zijn. Vanaf het begin loopt het storm. Met het verdiende startkapitaal breidt hij snel zijn autoverzameling uit. Eerst met Volkswagenbusjes, voor 22,50 gulden per dag te huur. Daarna volgen Mercedessen, evenals Fords.

Ruimtegebrek

Anno 2019 doet Diks het niet wezenlijk anders dan in vorige decennia. Alleen de volumes zijn flink gegroeid. Het autoverhuurbedrijf telt tegenwoordig vijf locaties verdeeld over Amsterdam, Almere en Amstelveen. Een zesde in Amstelveen is in aantocht. In totaal heeft het bedrijf zo’n 650 voertuigen. “40% is personenauto’s, 20% personenbussen, 40% bestel- en vrachtwagens”, somt Niels Diks op. Het bedrijf heeft 60 vaste medewerkers in dienst en draait een jaaromzet van 10 miljoen euro.

Hoewel het ruimtegebrek in de stad een van de uitdagingen is, hoor je vader en zoon Diks niet klagen. “Als alle auto’s verhuurd zijn, heb je daar geen last van”, glimlacht Niels. “Wij rijden intussen veel auto’s heen en weer vanaf deze locatie om het ruimtegebrek op te lossen.”

Familiebedrijf

Niels, derde generatie Diks, heeft sinds drie jaar de leiding over het familiebedrijf. Waar moeder Ellen sinds jaar en dag de administratie doet, ging broertje Robin na twee jaar binnen het familiebedrijf zijn eigen weg en koos voor een carrière als personal trainer.

Intussen kijkt vader Ronald nog altijd mee over de schouders van zijn zoon. Ook nu en hij ziet dat het goed zit. Zijn vader en hij vullen elkaar goed aan, zegt Niels. “Zo gaat Ronald over de financiën en it, terwijl ik de operationele en commerciële kant verzorg", vertelt hij. "Wat hij leuk vindt, vind ik niet leuk, en andersom.”

Reclame

De derde generatie blijkt vooral filmpjes leuk te vinden. Die slaan aan bij het grote publiek. Een filmpje uit 2014 in het bijzonder. “Chicks love Diks is de eerste variant geworden”, vertelt Niels lachend. “Die werd op drie kanalen - YouTube, Dumpert en Facebook - zo'n 750.000 keer bekeken.”

In het filmpje is te zien hoe vader Ronald reageert op half ontblote dames die Diks-busjes in de was zetten: “Jongens, moet dit nou écht?!” Dat je zoiets niet verwacht bij een lokaal autoverhuurbedrijf, laat volgens Niels Diks de kracht van online reclame zien, met een groot bereik. Maar het schept ook weer verwachtingen. “We moeten opnieuw creatief zijn”, zegt hij. Tijdens zijn studie koos Diks voor een specialisatie marketing, die naar eigen zeggen nu goed van pas komt. “Daarin proberen we het randje op te zoeken, maar wel op een manier dat het leuk blijft.”

https://www.youtube.com/watch?v=gTNbx0bQ9W0

Niels Diks heeft het in elk geval niet van een vreemde. Zo liet Opa Diks in 1963 bij Schiphol 24 busjes in de vorm van Diks parkeren en een vliegtuig overvliegen om daar foto’s van gemaakt. “Een originele stunt waar je nu niet meer zo gemakkelijk mee weg zou komen”, zegt hij.

Lees ook: Prijs na prijs winnen met een slagerij: zo krijgt dit familiebedrijf het voor elkaar

Groei

De lokale identiteit van Diks is waarschijnlijk dé kracht van het bedrijf. Hamvraag blijft echter: wil Diks niet landelijk doorbreken? Al direct kijkt vader Diks bedenkelijk. Zoon Diks dan: “Uitbreiden is niet alleen een vestiging openen, maar betekent ook dat je heel wat auto’s aan moet kopen om handel te creëren. Het is een kapitaalintensieve branche. Dat houdt een harde groei tegen”

Toch lijken beiden daar vrede mee te hebben. Het tekent de rust binnen het mkb-bedrijf. Diks vervolgt: “We willen wel groeien, maar continuïteit en stabiliteit staan voorop.”

Vijf jaar geleden opende het bedrijf een verhuurlocatie in Almere. “Op zich een logische plek, waar veel oud-Amsterdammers wonen”, zegt Niels. “Daar komt dit jaar Amstelveen bij.” Om daaraan toe te voegen: “Overigens zit de groei van het bedrijf ook in onze bestaande vestigingen.”

Toekomst

Het bedrijf is nog altijd 100% in handen van de familie. Op een investeerder zitten zowel vader als zoon niet direct te springen. De identiteit van het bedrijf moet zo lang mogelijk behouden blijven.

Wat is de belangrijkste doelstelling voor de toekomst? “De klant met een glimlach op weg helpen in een schone en goed onderhouden auto”, zegt Niels Diks.Wij hebben hybride auto’s in de vloot en op dit moment een elektrische auto. Binnen een aantal maanden komen er nog een aantal elektrische auto’s.”

“Het is een kapitaalintensieve branche. Dat houdt een harde groei tegen”