Nieuws Actueel

Familiebedrijf Eijerkamp: 'Als broers kun je elkaar rustig verrot schelden'

Eijerkamp is misschien wel de bekendste meubelwinkel. Het begon in 1928 als matrassenfabriek.

Daniëlla Elshof | Ronald Hissink 10 juni 2016

Eijerkamp ronald hissink

Slechts een keer hadden ze echt ruzie, zeggen Evert-Jan (55) en Hans-Jaap Eijerkamp (54). Het was in 1992: over de vraag of er een personenlift in het nieuwe pand moest komen. Evert-Jan trok aan het langste eind: geen lift, want het budget was op. Waarop Hans-Jaap bij de opening bellboys inschakelde om de goederenlift toch wat smoel te geven. Twee jaar later kwam er alsnog een personenlift.

MatrassenDat ze bij Eijerkamp in Zutphen meubels verkopen, is breed bekend. Opa Eijerkamp begon in 1928 met een matrassenfabriek, waarna Hans Eijerkamp - de vader van de broers - vanaf 1951 de basis legde voor wat gerust een van de bekendste meubelwinkels van Nederland mag worden genoemd.,,Onze klanten komen uit het hele land. Natuurlijk hebben ze elders ook prima meubelzaken, maar niet volgens ons concept van alles-onder-een-dak. Bovendien horen we geregeld van klanten uit met name het Westen, dat ze de gastvrijheid in Zutphen waarderen. Hier wordt iedereen nog begroet."

Lees verder onder de foto

PersoneelZestien jaar geleden werd design-walhalla CILO aan Eijerkamp toegevoegd. Een succesverhaal. Toch hebben ook de broers de crisis gevoeld. Hans-Jaap: ,,We hebben alleen heel bewust nooit bezuinigd op kwaliteit en er alles aan gedaan onze goede mensen te behouden. Dat heeft gewerkt.''Tweehonderd mensen werken bij Eijerkamp.

,,Veel jong talent, daar investeren we graag in. Ook onze oudste dochters maken deel uit van ons team. De vierde generatie Eijerkamp. Je merkt dat het personeel het leuk vindt. Er zijn medewerkers bij die hier al 45 jaar werken. Zij zijn door onze opa aangenomen en werken nu met onze dochters samen. Best bijzonder."

Samen lunchenZelf hebben ze nooit voor een andere zaak gewerkt dan het familiebedrijf. Evert-Jan kwam in 1983 bij zijn vader in dienst; Hans-Jaap volgde twee jaar later. Vervelen doet het hen nooit. Als regel is altijd een van beiden in het bedrijf aanwezig. ,,Elke week lunchen we een paar keer samen om bij te praten. Die samenwerking gaat heel gemakkelijk. Wij denken hetzelfde, hebben dezelfde visie. In de branche noemen ze ons niet voor niets tweelingen."

De rustige Evert-Jan houdt zich vooral bezig met de financiën. Hans-Jaap is wat expressiever, creatiever, meer gericht op de sales. Maar elke stap zetten ze samen. ,,In ons werk gaan we zakelijk met elkaar om, maar als broers kun je elkaar ook rustig een keer verrot schelden en tegelijkertijd je diepste gevoelens met elkaar delen."