De lach op de gezichten van Bjorn (32) en Tigo (24) Haverkate zegt alles. „Pa gaat rentenieren”, klinkt het tegen Tubantia. ‘Pa Bart’ lacht maar mee. „Rentenieren? Ik ga het iets rustiger aan doen. Meer niet. Dat kan nu de jongens in de zaak zitten.”
Maar ‘rustiger aandoen’? Het is maar net hoe je het bekijkt. Want voor de eigenaar van Haverkate Snacks in Losser zijn lange werkdagen eerder regel dan uitzondering. Rustiger aan doen betekent dan ook niet dat Bart Haverkate straks zeeën van tijd over heeft. „Dat wil ik ook niet. Daarvoor vind ik dit veel te leuk. Bovendien, twee van die knullen kun je het werk toch niet alleen laten doen?”
Lees ook: De opa van Jan bedacht kruidenlikeur Schrobbelèr: ‘Carnaval is hét piekmoment van het jaar’
Geen minuut spijt van familiebedrijf Haverkate
De plagerijen tussen pa en de twee zonen tekenen de goede sfeer binnen het familiebedrijf dat een jaar of zestig geleden is ontstaan. Toen namen de ouders van Bart (57) een bestaande patatkraam op de markt over. „Als jochie van een jaar of 11 ging ik al met ze mee, de weekmarkten langs”, vertelt Bart. „En ik vond het geweldig.”
Na zijn studie heeft hij nog wel een jaar lang ergens op kantoor gewerkt. „Maar daar kon ik niet aarden. Toen ben ik bij m’n ouders in de zaak gegaan. Ik heb twintig jaar met ze samengewerkt en daarna alles overgenomen. En daar heb ik geen minuut spijt van gehad.”
Grote afwisseling met familiebedrijf Haverkate op de markt
Het marktleven is een vrij leven. „Elke dag sta je op een andere markt waar je weer andere mensen tegenkomt. Dat is wel wat anders dan op kantoor waar je steeds dezelfde mensen ziet.” Vier dagen per week staan ze met hun kraam op markten in Enschede, Hengelo en Almelo. „Op maandag en vrijdag bereiden we alles voor. De afwisseling is groot.”
Het is heel belangrijk dat je je vaste klanten snel leert kennen
Bjorn Haverkate
Bjorn knikt. „Ik ging ook al op jonge leeftijd mee naar de markt om te helpen en heb altijd genoten van het contact met de klanten. Het is heel belangrijk dat je je vaste klanten snel leert kennen. Veel klanten hoeven niets te zeggen, ik weet al wat zij willen.”
Lees ook: Peer Swinkels: ‘In een familiebedrijf leer je wat er écht bij ondernemerschap komt kijken’
Als je de klant eenmaal goed kent, is een geintje nooit ver weg, vertelt Tigo. „Als iemand een patatje met mayo besteld, geef ik ze wel eens 1 patatje met mayo er op. Veel mensen kunnen dat soort humor waarderen, het hoort ook een beetje bij de markt, en bij ons.”
Bart hoort de verhalen goedkeurend aan. „Ik zou het werk rustig aan ze kunnen overlaten, maar dat wil ik zelf niet.” Onder meer omdat dat werk de laatste jaren alleen maar meer is geworden.
Familiebedrijf springt ook op catering
Haverkate Snacks telt nu ook een cateringtak, een evenementensnackwagen en kan voor feesten en partijen pizza’s op locatie bakken. „Je moet altijd je ogen en oren openhouden. Catering blijft maar groeien”, stelt Bart. „Daar ben ik op ingesprongen. Naast twee snackwagens voor de markt hebben we ook een nieuwe foodtruck voor evenementen.”
Mijn moeder is er ooit mee begonnen, ze schilde zelf de aardappels. Gemiddeld gaat het om 1500 kilo aardappels per week
Bart Haverkate
Terug naar de weekmarkten. Want wie Haverkate zegt, zegt Oma’s Patat. „Onze specialiteit”, zegt Bart trots. „Mijn moeder is er ooit mee begonnen, ze schilde zelf de aardappels. Gemiddeld gaat het om 1500 kilo aardappels per week.” Hiervoor kopen de Losserse ondernemers nog steeds zelf aardappels in, die in de loods op bedrijventerrein De Pol in Losser worden geschild en gewassen. Al heeft het bedrijf daar nu mensen voor. Oma schilt niet meer.
Tigo: „De geschilde aardappels gaan mee naar de markt waar we ze ter plaatse snijden. Ze zijn dikker, vers en bevatten geen conserveringsmiddelen. En daardoor zijn ze lekkerder. Dat is ook wat we van de klanten horen.” Bjorn vult aan: „Als je deze patat eenmaal kent, lust je gewone patat niet meer.”
Lees ook: Ondernemen met familie: tips van tweeling Mariëlle en Niels Smit
Tigo en Bjorn zetten de zaak voort zoals die nu is. Ook voor hen zal de markt altijd voorop staan. Tigo: „Op zaterdagen staan we om 4.00 uur op, om 5.00 uur rijden we dan naar de markten in Enschede en Almelo. We zijn er zo vroeg omdat we voor koffie en een ontbijtje zorgen voor de overige marktkooplieden. We zijn dan rond 19.00 uur terug. Dat zijn lange dagen, maar heerlijk om te doen.”
Trots op familiebedrijf Haverkate
En zo staat het hele gezin er in. „Mijn vrouw staat ook een keer in de week op de markt”, vertelt Bart. „Op drukke dagen springen mijn twee dochters ook bij.” En dan gaat de derde generatie Haverkate het overnemen... „Het is een echt familiebedrijf geworden en dat maakt mij trots.”
Zelf gaat hij het dus iets rustiger aan doen. „Iets meer vrije tijd, een keertje extra op reis.” Maar de jongens zijn nog lang niet van hem af. „Mijn vader werkte op z’n 75ste nog mee, ze zijn dus gewaarschuwd...”