Nieuws Familiebedrijf

Acket drukkerij investeert miljoenen in nieuwe hal en drukpers

Miljoenen investeert Acket drukkerij en kartonnage uit Oss in een nieuwe hal en drukpers, schrijft het Brabants Dagblad.

Roy van der Lee 20 april 2017

Acket drukpers

Drukwerk op z'n retour? Niet als het om verpakkingen gaat. De Osse drukker Acket investeert fors in een enorme nieuwe hal en apparatuur. De nieuwe ruimte van duizend vierkante meter is zo goed als af, het fundament voor de drukpers is gestort. Met de pers kan Acket aan de Gasstraat-Oost straks sneller drukken dan ooit tevoren. Vanaf komende zomer rollen er verpakkingen voor onder meer koffie, hagelslag en rijst van de band.

Miljoeneninvestering

Tel er de nieuwe vouwplakmachine en het nieuwe recyclingsysteem van het bedrijf bij op en je spreekt van een miljoeneninvestering. Een stap die Acket kan zetten dankzij een gestage groei in de laatste jaren. Het exacte bedrag dat besteed wordt aan hal en machines houdt het bedrijf geheim.

De nieuwe drukpers wordt volgende maand aangeleverd vanuit Duitsland. Het gevaarte is een slordige 27 meter lang en verwerkt 18.000 vellen per uur. Elders in het bedrijf worden die later gevouwen en gestanst. Jaarlijks rollen er bij Acket 600 miljoen doosjes van de band. ,,Je ziet dat veel drukkerijen het zwaar hebben", zegt directeur Tom Acket. ,,Folders worden vervangen door digitale marketing, maar voor verpakkingen geldt dat natuurlijk niet. Wij hebben concurrentie van plastic. Maar dat heeft een slechte naam. In de oceanen drijft een plasticsoep, geen kartonsoep."

Lees ook: Dik Wessels, de metselaar die miljardair werd

Familiebedrijf

Tom Acket is de vijfde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Zijn betovergrootvader Jan richtte de zaak in 1884 op. Hij begon met een kleine drukkerij van amper 5 bij 7 vierkante meter aan de Heuvel in Oss. Daar schreef hij in De Stad Oss, een van de voorlopers van het Brabants Dagblad. Die krant drukte hij zelf. Als bijverdienste waagde Acket zich ook aan verpakkingsmateriaal van margarinefabrikant Jurgens. In de loop der jaren werd die tak van het bedrijf steeds dominanter. Sinds 1965 zit het aan de Gasstraat-Oost.

Bij het 125-jarig bestaan kreeg Acket het koninklijk predikaat Hofleverancier. Er werken 135 mensen. Dat blijft zo na de uitbreiding. In ploegen wordt er non-stop gedrukt.