Nieuws Familiebedrijf

Autoschadebedrijf Nijland haalt al 40 jaar een kras, deuk of kreukel uit je auto

Schade op je auto, het kan je zo gebeuren. Maar met schades weten ze bij het jarige Autoschadebedrijf Nijland wel raad. Al 40 jaar. Simpel is autoschadeherstel niet. "Elke auto heeft een eigen kleurencombinatie", vertelt eigenaar Robert Stoelers in Tubantia.

Thomas Nijenhuis | Foto: Carlo ter Ellen 10 augustus 2017

Robert Stoelers

Afgelopen dinsdag tikte het bedrijf aan het Bartelinkslaantje in Hengelo de 40 jaren aan. Het feestje werd echter al eerder gevierd, want het is druk in de zomerperiode. "Er zijn mensen op vakantie, dus we vliegen van hot naar her", zegt Stoelers, die samen met zijn vrouw en compagnon Renate de receptie van Nijland bemant.

Feest

Vanwege de vakantie is Stoelers samen met zijn personeel en aanhang in juni een lang weekend weggeweest naar Zeeland. Op 40 jaar Nijland te vieren. "Toch het minste wat je kunt doen. Enkelen werken hier al meer dan 30 jaar en hebben meegeholpen aan de opbouw van het bedrijf. Ze zijn bijna een onderdeel van het interieur geworden."

Lees ook: Autosloperij Ad Stouten geeft auto-onderdelen een tweede leven

Zelf nam Stoelers het bedrijf in 2005 over. Hij geeft maar meteen een verklaring waarom zijn achternaam niet op de voorgevel van de garage staat. "Dit bedrijf is in 1977 opgericht door Herman en Hanneke Nijland. Na hun pensioen namen mijn vrouw en ik het over." En dat betekent niet alleen de zaak. Stoelers en zijn vrouw namen in 2005 ook hun intrek in het naastgelegen huis. En sindsdien zijn ze er flink druk mee, want per jaar krijgen ze gemiddeld 1.250 beschadigde auto's voor een opknapbeurt in de garage.

Parkeerschade

Welke schade het meest voorkomt? "Dat is toch parkeerschade", zegt Stoelers, terwijl hij in zijn garage wijst naar een metalen kast vol met verschillende kleuren lak. "We zoeken met de computer welke kleurencombinatie past bij welk type auto."

Direct naast de ruimte staat een net gespoten auto te drogen in een bloedhete cabine. Stoelers vertelt dat om de auto's snel te laten drogen de geïsoleerde ruimte tot wel 60 graden Celsius wordt verwarmd.

Hoe lang hij nog doorgaat met zijn bedrijf? Renate heeft daar een duidelijk antwoord op: "Nog veertien jaar", roept ze vanachter haar bureau. "Dan ben ik 60 jaar en is het mooi geweest", zegt Stoelers met een grijns.