Nieuws Familiebedrijf

Autozaak in Liempde viert 50-jarig bestaan

Hoewel Auto Van Oorschot als familiebedrijf altijd klein bleef, loopt de verkoop van auto's als een tierelier. Dat is met name te danken aan de komst van internet, meldt Brabants Dagblad Meierij.

Johan van Grinsven | Foto: Roy Lazet 1 december 2017

Liempdevanoorschot

Altijd klein

Met wat gepruts aan bromfietsen en motors begon Hein van Oorschot 50 jaar geleden naast zijn vaste baan als elektricien een eigen zaak in Liempde. Als patroon, met drie knechten en zijn vrouw Tonnie die de benzinepomp bemande, maakte hij er al snel een autobedrijf van. Dat bestaat deze week 50 jaar.

Auto Van Oorschot bleef altijd klein; nu werken er vier medewerkers in werkplaats en showroom en twee bedienden aan de pomp. En toch verkoopt het bedrijf zo'n 40 auto's per week. Er is wel degelijk veel veranderd in de familieonderneming aan de Roderweg in Liempde.

Lees ook: Nieuwe auto aanschaffen: dit zijn je mogelijkheden als ondernemer

Hoewel Hein van Oorschot (81) nog diverse keren per week gekochte auto's ophaalt, wordt het bedrijf sinds 1995 gerund door zijn zoons Bart (53) en Jeroen (45). Ook kleinzoon Job (23) - zoon van Bart - werkt in het familiebedrijf. Jeroen van Oorschot: ,,Ondanks alle veranderingen hebben we de dorpse gemoedelijkheid vast kunnen houden."

Semafoon

Letterlijk dag en nacht was Hein van Oorschot in de weer. In Liempde, maar ook op de baan om voor de ANWB auto's met panne te transporteren. ,,Wel een paar keer per week moest ik 's nachts op pad." En Tonnie (nu 78) onderbrak de zorg voor de kinderen regelmatig om een klant aan de pomp te helpen. Zij werkten met pen en papier en een vaste telefoon. Geen computers, mobieltjes, printers of faxen. ,,Wij vonden de semafoon al een hele uitvinding", zegt Hein van Oorschot.

De voortschrijdende techniek is de grootste verandering in hun branche, daarover zijn de vijf familieleden het eens. Job zou zich niet eens een leven zonder mobieltje voor kunnen stellen. Zijn vader Bart is vooral verantwoordelijk voor de verkoop van de zogeheten handelsauto's; daarbij is internet onmisbaar. Die wagens worden in het hele land gekocht en vervolgens - vanuit een pand aan de Hamsestraat - aan klanten van Groningen tot Maastricht verkocht. ,,En aan handelaren buiten Nederland", zegt Bart van Oorschot. Jeroen: ,,Maar nog steeds rijden veel dorpsgenoten in een auto van ons."

Internet

Hein van Oorschot ging vroeger kijken naar elke auto die hij wilde kopen en zoon Bart deed dat ook een hele tijd. Maar dat is verleden tijd. De handel gaat nu via internet, e-mail en smartphone. Internet drukt de prijzen van tweedehands auto's, vertelt Jeroen van Oorschot, die de showroom en de werkplaats aan de Roderweg runt. ,,Als je niet scherp prijst, verkoop je niks, want iedereen kan achter de pc prijzen vergelijken."

Dat lijkt nadelig voor de branche, maar is het niet. Jeroen van Oorschot: ,,Vóór internet kon het gebeuren dat je op tien klanten geen enkele verkoop had. Nu verkopen we aan acht van de tien klanten een auto. Omdat zij hun huiswerk doen; ze hebben online een auto gekozen en weten dat de prijs in orde is. Onze marge is kleiner, maar de omzet groter."

Beide broers wonen tegenover de zaak, maar na 18.00 uur is het werk voorbij. Bart: ,,'s Avonds een klant helpen zoals onze ouders deden, doen wij niet. En we gaan 's nachts ons bed niet uit om auto's met panne op te halen." Met zoon Job praat hij buiten het bedrijf amper over auto's. ,,Wij moeten privé en werk meer scheiden, anders worden we gek in deze tijd van internet, e-mail en mobieltjes." Zijn moeder: ,,En toch hebben wij een mooie tijd gehad."

Vóór internet kon het gebeuren dat je op tien klanten geen enkele verkoop had. Nu verkopen we aan acht van de tien klanten een auto.

Jeroen van Oorschot