Nieuws Familiebedrijf

Zo doe je dat: van notenkraam naar groot marktbedrijf én succesvolle webshop

Het begon in 1974 als een notenmarktkraam in Rotterdam, maar inmiddels is Bas Boer Noten 1974 uitgegroeid tot een familiebedrijf met 150 man personeel én een webshop. Zijn verhaal.

Jamie van Velzen (AD) 9 augustus 2021

Bas boer noten ridderkerk

Bastian en Hania Boer waren eerst in andere sectoren actief voordat zij het familiebedrijf inrolden. Foto: AD/Frank de Roo.

Al is er in die 47 jaar veel veranderd, Bas Boer Noten uit Ridderkerk staat ook nog steeds op de markt en zal dat altijd blijven doen. ,,De marktkraam is namelijk echt mijn kindje”, vertelt de huidige eigenaar, Bastian Boer (39) aan het AD.

Samen met zijn vrouw Hania Boer (32) staat hij sinds 2008 officieel aan het roer. Hij nam het bedrijf over van zijn vader, die het samen met zijn ouders begon. ,,Ik heb vroeger meerdere bijbaantjes gehad, maar hielp altijd al veel in de kraam”, vertelt Bastian. Na een hbo-opleiding besloot hij toch ergens anders te gaan werken, namelijk in de groente- en fruitsector. ,,Mijn vader vond zeker dat ik dat moest doen, hij heeft mij daarin altijd vrij gelaten.”

"Een vrouw kwam naar mij toe en vroeg mij waarom ik op de markt stond, terwijl ik gestudeerd had. Ze zette mijn beroep te kakken, dus ik dacht: weet je wat, ik ga hier toch een mooi bedrijf van maken!” 

Al in 2012: noten én superfood online, in een webshop

Maar de passie voor het marktleven ging nooit weg, waardoor hij uiteindelijk terugkeerde bij het bedrijf. ,,Ik vergeet het nooit meer: een vrouw kwam naar mij toe en vroeg mij waarom ik op de markt stond, terwijl ik gestudeerd had. Ze zette mijn beroep te kakken, dus ik dacht: weet je wat, ik ga hier toch een mooi bedrijf van maken!” Met zijn doorzettingsvermogen zorgde hij er in tien jaar tijd voor dat het aantal marktplaatsen in Zuid-Holland steeg naar tien.

Door zijn vrouw kwam daar zelfs nog iets bij. Hania werkte vanwege haar relatie met Bastian sporadisch bij de Bas Boer Notenkraam, maar had een sportopleiding gevolgd. ,,Ik merkte dat mensen erg bezig waren met gezonde voeding naast het sporten.”

Een webshop met noten én superfood leek haar een goed idee. ,,Iemand zei ooit tegen ons dat hij het niet begreep. Waarom zou je noten online bestellen? We waren er ook best vroeg bij, in 2012. Toen gebeurde er nog niet zo veel online, zeker niet in onze branche”, vertelt Hania.

"Onze pindakaas hebben we in emmers van 3 en 10 kilo. En geloof mij, die worden echt niet door alleen bedrijven gekocht”

Uiteindelijk zetten ze dit initiatief toch door, met de nodige hobbels onderweg. ,,We hadden in het begin helaas niet zo’n goede samenwerking met de partij die onze website mooi moest maken”, zegt Bastian. Ondanks de stroeve start groeide de webshop uit tot een tweede bedrijf, naast de succesvolle marktonderneming. Een verhuizing naar een grotere locatie in de Escudostraat in Ridderkerk was hierdoor nodig. En nu zijn er zelfs plannen om ook het pand ernaast erbij te trekken.

'Ik heb geleerd hoe je hard moet werken'

De opslag ligt namelijk vol met zakken noten, gedroogd fruit, muesli, granen en zelfgemaakte notenpasta’s. Allemaal te bestellen via de website. ,,Onze pindakaas hebben we in emmers van 3 en 10 kilo. En geloof mij, die worden echt niet door alleen bedrijven gekocht”, lacht Hania.

Ze mogen dan ieder op een andere manier het familiebedrijf in zijn gerold, ze zijn er inmiddels helemaal op hun plek. Hania: ,,Ik heb geleerd hoe je hard moet werken: gewoon op de markt, met je poten in de klei.” Bastian: ,,Ik heb het vakmanschap van mijn vader geleerd, de sociale kant juist van mijn moeder, die ook ondernemer is. Ze zijn trots, ik zie het bedrijf echt als een mooie erfenis van mijn ouders.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws