Nieuws Familiebedrijf
Daphne (34) en Pieter (40) derde generatie die vakantiepark Hessenheem runt
Het Markelose vakantiepark Hessenheem blijft in de familie. Pieter en Daphne Wallenburg runnen nu het buitencentrum. De derde generatie. „Mijn droom was een eigen camping, het liefst in Italië.”

Daphne en Pieter Wallenburg zijn de derde generatie Wallenburgs op het vakantiepark Hessenheem bij Markelo. Foto: Bert Kamp
Ze moesten Hessenheem wel overnemen. Pieter Wallenburg (40) volgt oom Robin en tante Liesbeth op als eigenaar. Hij was ski- en snowboardleraar in Oostenrijk. Als vakantiewerker maakte Pieter toiletten schoon op Hessenheem. Niet te beroerd om poep te scheppen. „Dit is een familiebedrijf, daar heb je een band mee.”
Als 16-jarige kreeg Daphne Kool (34) een weekendbaantje op de receptie. De Markelose begon na de havo in Holten een toerisme-opleiding. Ze trouwde met Pieter, ze werden de ouders van Oskar (5) en Juna (3). Daphne runt de papierwinkel, hij is de man van de buitendienst, zo valt er in het AD te lezen. Nu drukken ze samen een eigen stempel op Hessenheem. „Mijn droom was een eigen camping, het liefst in Italië.”
''Je weet dat vakantieparken worden misbruikt. Goed dat er wordt gecontroleerd''
Geen vetpot
In dit hoogseizoen geven ze leiding aan zowat twintig medewerkers. Hun vaste team telt tien mensen. Zij bestieren ook Buuf & Buur, voor lunchsnacks en ijsjes. „Je moet dat wel hebben, maar het is geen vetpot. Mensen uit het dorp komen er niet voor langs.” Wel voor de bistro De Loep, hun vroegere kantine. Die verpachten ze aan chef-kok Erwin Oolbekkink en zijn partner, gastvrouw Patty Niemeijer.
Hessenheems historie gaat terug naar 1947. Boeren en ondernemers uit Markelo begonnen een stichting om toerisme te promoten. Ze brachten lemen bosgrond in voor een kampeerterrein. Precies zestig jaar geleden werden Hans en Hanneke Wallenburg de beheerders, Pieters opa en oma. Op het terrein staan nog twee zomerhuisjes die architect Gerrit Rietveld ontwierp, Rietveld bekend van die rood-blauwe stoel. Een eerder optrekje van zijn tekentafel ging in mei 2007 op transport naar Arnhem en is herbouwd in het Openluchtmuseum.
Lees ook: Eindelijk mag ondernemer Jurgen oude officiershuisjes tot vakantiepark ombouwen
Cordon door politie
Als eerste legde het jonge paar zestien ruime camperplaatsen aan, met eigen luxe waslokalen en stroom tegen betaling. Een jongerenveld werd geschrapt. Scheelde in herrie en rumoer. „We hoeven geen nachtwacht meer te lopen.” Eerder maakten Robin en Pieter nachtelijke inspectierondes om de rust te herstellen of te bewaken.
In januari 2018 legde de politie in alle vroegte een cordon. Agenten postten aan de ingangen. Controleurs checkten op permanente bewoning, fraude en boetes. Pieter: „Je weet dat vakantieparken worden misbruikt. Goed dat er wordt gecontroleerd.” Daphne: „Vervelend was het wel, gasten schrokken. Je wilt als vakantiepark bekendstaan, niet als hol waar criminelen zich kunnen verstoppen.” Enkele geldstraffen werden geïnd, er bleken meer mensen te wonen dan ingeschreven bij de gemeente. Pieter: „Er werd niks gevonden wat we niet wisten.”
''Gewoon kamperen loopt niet zo goed. Bovendien verdien je daar niet zoveel mee''
Geen sprintende kampeerders met een rol toiletpapier onder de arm
Ondertussen plenst de zoveelste bui over de Pothoek. Pieter: „Eens per drie jaar heb je zo’n zomer. Daphne: „De nazomer lijkt goed te worden.” Maar nu in deze bouwvak boekten ze al de eerste verregende kampeerders om van een tent naar een huisje.
Hun terrein telt 430 huisjes (inclusief stacaravans), 40 kampeerplekken en de camperplaatsen. Een hit is een kampeerplek met eigen sanitair. „Dat is populair, dat komt niet veel voor.” Op Hessenheem geen sprintende kampeerders met een rol toiletpapier onder de arm...
Ideeën zat. Ze denken over ingerichte tenten. Daphne: „Gewoon kamperen loopt niet zo goed. Bovendien verdien je daar niet zoveel mee.” Er zitten zeven huisjes in de pen die door de financiële crisis nog niet zijn verrezen. Op gepachte grond van Herberg De Pot willen ze oude caravans saneren. Ze plannen een kabouterpad. Hessie de Eekhoorn moet kinderen de weg wijzen.
Lees ook: Natuurhuisje.nl is een blijvertje op de vakantiemarkt