Aangeboden door BDO

Branded Content Familiebedrijf

De kracht van familiebedrijf Bazelmans AV

Het woord familiebedrijf roept altijd iets warms op. De dorpsbakker of -garage die van ouder op kind overgaat, het blijft een bijzonder verhaal. Zelfs de multinational waar het roer van generatie op generatie wordt overgegeven, is speciaal. Maar zijn er specifieke valkuilen voor een familiebedrijf? Of geeft het juist extra kracht? ,,Je moet vooral opletten dat je thuis ook ergens anders over praat".

Mark Litjens | Mark Litjens 9 september 2019

Prent Bazelmans BDO

In 1991 neemt Wiljan Bazelmans samen met zijn vrouw Mirjam het Veldhovense wit- en bruingoedbedrijf van zijn ouders over. De winkel bestaat dan al ruim veertig jaar en Wiljan heeft het niet anders gekend. Mirjam ziet wel een verandering in retail opdoemen.

,,Voor mij was de winkel heel normaal. Mirjam komt uit een horecafamilie en keek er anders tegenaan. Wij verhuurden toen al apparaten en zij zag dat de verhuur het beter ging doen. Internet was er natuurlijk niet, maar wel grote winkelketens die flink concurreerden. En vergeet de personeelswinkel van Philips niet. Hier in de regio werkten veel mensen bij Philips en die kochten met korting. Daar konden wij niet tegenop. Daarom hebben wij toen een upgrade doorgevoerd door meer op topmerken te richten. Dat was in die tijd commercieel heel interessant", herinnert Wiljan zich nog goed.

Van verkoop naar verhuur

Voordeel van een familiebedrijf is dat de lijnen kort zijn en er snel geschakeld kan worden. Zo ook naar de volgende stap: steeds meer richten op de verhuur in plaats van op de verkoop. Maar als familiebedrijf levert dat schakelen ook een uniek probleem op.

"Wij hadden de zaak al overgenomen, maar mijn ouders zijn als grondleggers zeer betrokken gebleven. Dus was het meer de vraag: hoe vertel ik het hun dat we de winkel sluiten en helemaal voor verhuur gaan? Die opening kwam toen ik een audiovisueel bedrijf in Nijmegen overnam, inclusief hun boedel met daarin monitoren met zeer hoge resolutie. Heel bijzonder in die tijd. Ik was op een elektronicabeurs in Hannover waar een klant zo'n monitor wilde hebben. Mijn ouders waren toen onze bezorgservice, dus ik vroeg of ze met de monitor naar Hannover wilden komen. Met de melding 'pap, koffie op de terugweg'. Dat zei ik altijd tegen hem, want anders zaten klanten te lang op hun spullen te wachten", lacht Wiljan.

Van AVR naar AV

Eenmaal op de elektronicabeurs neemt de zoon zijn vader en moeder mee over de vloer en laat hij ze zien wat hij allemaal verhuurt voor de aankleding van de beurs en wat dit opbrengt. ,,Hoeveel?, zegt mijn vader. Daar moesten wij een jaar voor werken. Hij kon zich wel voorstellen dat we die kant opwilden en ma had het sowieso al zien aankomen. In 1993 hebben we de winkel gesloten en hebben we ons helemaal gericht op de verhuur", aldus de directeur/eigenaar.

Het was de geboorte van Bazelmans AVR, met de R van Rentals.

"Die R is er onlangs vanaf gevallen. We zijn vanuit de winkel naar een groter kantoorgebouw gegaan omdat het bedrijf snel groeide. Die groei zette door en vorig jaar zijn we naar een spiksplinternieuw pand in Veldhoven verhuisd. Dat was ook de tijd om alles op een lijn te brengen. We hadden ondertussen wat overnames gedaan en hebben nu twee vestigingen: Veldhoven en Amstelveen. Op basis van de cijfers blijkt echter dat de afdeling verkoop in omzet vrijwel gelijk opgaat met de verhuur. Om verkoop niet tekort te doen, is de R uit de bedrijfsnaam verdwenen. Dat was wel even slikken, want ik was gehecht aan de naam. Bovendien kent iedereen ons als Bazelmans AVR, of zelfs als AVR. Ook nu nog. Het duurt wel even voordat de R er echt niet meer bij hoort. Alleen al omdat we alle apparatuur en kabels moeten omstickeren naar de nieuwe naam en het nieuwe logo. Gelukkig zijn we buren van de Stickerkoning", grapt Wiljan.

Lees ook: Melis Logistics: hoe een honderdjarig familiebedrijf vernieuwt en excelleert

Klein managementteam

Dan, op serieuzere toon, gaat het toch weer terug naar het familiebedrijf. "We hebben nu 45 mensen in dienst en die wil ik zoveel mogelijk betrekken bij alle veranderingen. De beslissingen worden in een klein managementteam genomen, maar alles wordt breed besproken. Ik vind dat heel belangrijk, alle neuzen dezelfde kant op. Ik wil ook geen drie lagen. Alles moet heel plat zijn. Ik ben vrijwel altijd bereikbaar voor iedereen. Als ik niet met klanten of leveranciers op kantoor zit, staat mijn deur altijd open voor iedereen. Daar wordt gelukkig veel gebruik van gemaakt en dat is mooi. Ik hoop dat dit zo blijft, ook als we nog verder groeien.

,,Ik merk wel dat met de groei van het bedrijf persoonlijke relaties anders uit gaan zien. Toen we nog met een paar man waren, vier van de mensen van het eerste uur werken nog steeds bij ons, gingen we bij elkaar op de koffie, waren Mirjam en ik er altijd bij op een feestje of bij een geboorte. Dat wordt moeilijker naarmate je bedrijf groeit. Soms moet het zakelijk blijven en dat is moeilijk mixen".

Loyaliteit als valkuil

Dit laatste wordt beaamd door Michel Prent, Senior Manager Adviesgroep Familiebedrijven bij BDO Accountants & Adviseurs: ,,Het is een typisch kenmerk: het ‘familiegevoel’ vast willen houden, wederzijdse loyaliteit. Maar het is meteen een valkuil, met name als je – snel – groeit. Dan zijn er bepaalde processen en procedures nodig om snel te kunnen schakelen. Dat vraagt om een professionaliseringsslag, van werkvloer tot eigenaar en familie. Wiljan is die slag al aan het maken met zijn managementteam."

,,De volgende uitdaging die er ligt, is dat de familie, met daarin de potentiële opvolgers, die slag ook gaat maken". Volgens Michel Prent is groei vaak iets wat familiebedrijven overkomt.

,,Wij stellen als eerste de vragen: ‘is uw familie op dit moment nog altijd de juiste eigenaar voor het bedrijf?’ En hoe is dat in de toekomst? Hoe ziet u die toekomst? Wat is er dan nodig?'. Dat zijn hele pittige vragen, waarop je misschien moet antwoorden dat het wellicht beter is om mensen van buiten de familie in directie of management te benoemen. Ook het erkennen en onderkennen van de eigen competenties en vaardigheden binnen de familie hoort daarbij. Regel het aan de voorkant om problemen achteraf te voorkomen. Daar helpen wij familiebedrijven bij".

Nieuwe generatie?

Vandaar dat er bij Bazelmans AV voorzichtig wordt omgegaan met eventuele opvolging. "Onze dochter werkt al hier, maar heeft nog niet echt een beslissing genomen over hoe zij haar toekomst bij het familiebedrijf ziet. Onze zoon heeft zijn interesse wel kenbaar gemaakt, maar voor beide geldt dat dit niet zomaar gaat. Ze moeten voldoende kennis in huis hebben over bedrijfsvoering. Genoeg 'brains', maar dat komt wel goed. Ze staan er beter voor dan ik met mijn diploma's van vroeger."

,,Als ik er niet in was gegroeid, was ik nu echt niet in aanmerking gekomen voor mijn functie. Onze kinderen hebben wel goede papieren en mijn zoon heeft ondertussen extern ervaring opgedaan. Toch willen wij zijn eventuele komst goed voorbereiden en dat kan nog wel even duren. Hoe dan ook, ik weet dat het bedrijf in goede handen terecht komt. Of ze nu samen willen overnemen of één van hen. Anders had ik het bedrijf misschien al verkoopklaar gemaakt. Maar ook dit soort zaken bespreek je gewoon thuis. Je moet alleen wel opletten dat je thuis ook nog eens ergens anders over praat", zegt Wiljan Bazelmans.

Familiebedrijf? Investeer in werkgeverschap

Familiebedrijven investeren gemiddeld gezien minder in hun werknemers dan vergelijkbare niet-familiebedrijven. En werknemers van een familiebedrijf ervaren minder flexibiliteit dan werknemers van een niet-familiebedrijf, zo staat er te lezen in het rapport ‘Winnend werkgeverschap’, een studie van Erasmus Centre for Family Business (ECFB), BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank. Dat het ook anders kan, bewijzen AGU en andere familiebedrijven.

De ervaringen van ondernemingen als AGU zijn zeer waardevol, want familiebedrijven hebben als werkgever een groot aandeel in Nederland. Zij zorgen samen voor 2,16 miljoen banen (29 procent van het totaal), zo becijferde het CBS. In het onderzoek werden acht management practices van duizenden ondernemingen in 37 landen, waaronder Nederland, nader bekeken.